Srpski turisti još uvek su najbrojniji u Baru. Ovog leta više od 40 hiljada domaćih turista posetilo je ovu atraktivnu destinaciju. Osim turističko-gastronomske ponude, ovim brojkama doprineo je i protokol o saradnji srpske i crnogorske policije tokom letnje sezone.

,,Imali smo dobru saradnju sa policijom iz Srbije, čiji je deo zajedno sa kolegama odavde patrolirao duž primorja. Ta saradnja je protekla na najvišem nivou i doprinela da se turisti osećaju bezbedno“, istakao je direktor Turističke organizacije Bara, Emil Kukalj.

Iako se većina letovališta nakon sezone gasi, Bar mnogobrojnim manifestacijama i u ovom periodu privlači veliki broj turista. Već godinama najveću posetu beleže Maslinijada, Koštanijada i Festival vina i ukljeve, narodne svetkovine na kojima se slave lokalni proizvodi.

Pored dobre zabave i mogućnosti degustacije lokalnih proizvoda, ove manifestacije predstavljaju i susret sa etnografskim i tradicionalnim nasleđem različitih oblasti barske opštine.


Prema anketama koje sprovodi turistička organizacija ovog grada naši turisti podjednako uživaju i u pasivnom i bogatom aktivnom odmoru. Kako lokalci vole da kažu – Bar ima za svakoga ponešto. Pa tako za adrenalinske zavisnike ovaj grad nudi kanjonig, za zaljubljenike u prirodu – duge i lepo uređene pešačke i biciklističke staze, dok je za hedoniste rezervisana bogata gastronomska ponuda.

Bar je jedini crnogorski grad koji leži na dve obale – obali Jadrana i Skadarskog jezera, te slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona koji pritom ima ponudu za svačiji džep. U čarima obe turisti imaju mogućnost da uživaju u jednom danu i to zahvaljujući Panoramskoj ruti. Rutu dugu 115 kilometara sa sedam vidikovaca, sa sve foto pauzama moguće je obići za otprilike šest sati uživajući u prizorima starih maslinjaka pejzaža i živopisnih sela, ali i brojnim legendama.

Mada je more u Baru, sa svojih 25 stepeni još uvek toplo, turisti su posebno zainteresovani za Nacionalni park Skadarsko jezero.

,,Skadarsko jezero privlači turiste iz celog sveta. Ove godine ih je najviše iz Nemačke, Francuske, Srbije i Hrvatske. Imali povećanje broja turista od 47% u odnosu na prethodnu godinu, a jezerom je krstarilo oko 98 000 turista. Ono što je nama kao upravnicima nacionalnog parka jeste da ga održavamo čistim, da u njega ulažemo određenu infrastrukturu i da ga štitimo od nekih nelegalnih aktivnosti.

Nacionalni park je iz dobre namere posao prevoza turista predao lokalnom stanovništvu. Mi sad na Skadarskom jezeru imamo više od 100 porodica koje žive od prevoza turista.

Najveći broj turista koji poseti nacionalni park Skadarsko jezero krstari  brodovima po jezeru i doživljava prelepe trenutke.Ove godine veliki broj turista koji dođu na makar sat ili dva u prilici su da vide pelikane čiji smo broj u poslednjih pet godina znatno povećali, te sad ima oko 330 starih jedinki i oko 70 mladunčadi“, naveo je direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović u izjavi agenciji Balkan Media Team.

- Advertisement -