Na Partizanskom groblju održana je komemoracija poginulim borcima od 1941-1945.godine. Od 230 boraca NOR-a iz ovog kraja poznata su imena 176 boraca. Na Partizanskom groblju počivaju i narodni heroji Milan Mijalković Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić…

Obeležavajući godišnjicu vence i cveće položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a iz opština Zlatiborskog okruga, Valjeva, Aranđelovca, Adaševaca, Udruženja potomaka “Major Kosta Todorović”, veterana, penzionera i SPS Užice.

Hrabrost ovih boraca zaslužuje poštovanje i večno sećanje. Dužnost svih nas je da sačuvamo i negujemo tradiciju oslobodilačkih ratova i antifašističke borbe, da pamtimo i nikad ne zaboravimo žrtve pale za slobodu – rekao je Vojin Mrđa, sekretar Gradskog odbora SUBNOR-a Užice.

On je dodao da u obavezi smo da mladim generacijima predočimo vrednosti i ideale za koje su se borili ovi hrabri ljudi, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote.

A Milić Vukić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Užice podsetio je da ovaj istorijski dan za Užice obeležavamo zahvaljujući borcima čijom borbom je stvorena slobodna teritorija od oko 19.000 kvadratnih kilometara jedina u porobljenoj Evropi.

U programu obeležavanja učestvovali su pored predstavnika Grada Užica i učenici osnovnih škola “Dušan Jerković”, “Slobodan Sekulić” i Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”.

- Advertisement -