Sporazum su u Palati „Srbija“ potpisali ministar za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i ambasadorâ država članica Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji se obratio učesnicima događaja putem video snimka iz Brisela. U svojoj video poruci, komesar Varheji je poručio:

„Veliko mi je zadovljstvo što Evropska unija i Srbija danas potpisuju sporazum o programu za dodelu 86 miliona evra bespovratne pomoći u cilju podrške privredi i životnoj sredini.

Ovo je nedvosmislen izraz naše posvećenosti. Evropska unije je bila uz Srbiju od samog starta pandemije kovida 19. Na samom početku pandemije, bili smo fokusirani na neposredne potrebe i pružanje podrške za jačanje sektora zdravlja. (…)

Ove nedelje smo najavili isporuku vakcina protiv kovida 19 Zapadnom Balkanu. Više od jedne trećine od ukupno 651.000 doza vakcina BioNTech Pfizer iz EU, biće usmereno na zdravstvene radnike u prvim linijama odbrane, dok će ostatak biti usmeren na ugrožene grupe.

Srbija odlično sprovodi kampanju vakcinacije i vi ste s pravom ponosni na to. Vi ste u isto vreme svom narodu obezbedili vakcine i delili ih sa regionom, na čemu smo vam zahvalni. Sada EU želi da pomogne vama – jer nam je stalo. Stalo nam je do Srbije i do čitavog Zapadnog Balkana!

Podrška EU, međutim, ide dalje od vakcina i usredsređena je i na srednjoročni i dugoročni oporavak. Današnjim paketom se pruža dalja podrška privredi koja je bila pogođena krizom. Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu društva i mi želimo da sa naša uspešna priča sa njima nastavi, budući da ovaj sektor podržavamo sa sjajnim rezultatima mnogo godina unazad.

Osim toga, želimo da Srbija brže napreduje na evropskom putu. Da bismo to postigli, predložili smo načine za ubrzanje pristupnog procesa na osnovu konkretnog napretka u sprovođenju reformske agende. Znam da Vlada Srbije naporno radi na postizanju ovog cilja. Prilika da se to ostvari je jedinstvena imajući u vidu snažnu Vladu Srbije iza koje stoji snažna skupštinska većina. Mi smo spremni da ubrzamo taj proces i nadamo se da je i Srbija spremna na to. Za aktuelni saziv Evropske komisije, Zapadni Balkan je prioritet. Vaša budućnost je Evropska unija, zajedno sa čitavim regionom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Foto: EU Info mreža)

„Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći EU, reč je o sredstvima koja se namenski troše za programe i projekte koji su unapred dogovoreni. To su projekti, koji su strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, našeg preduzetništva, naših inovacionih mogućnosti, zaštite životne sredine, do napretka vladavine prava. Veliko hvala EU, pred nama je još mnogo posla!“, poručio je predsednik Vučić.

„Najveći deo podrške, a to je 45.5 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanja ciljeva Zelenog dogovora. Ovim sredstvima biće obuhvaćena izgradnja sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji. Ovom podrškom dalje biće obuhvaćene pripremne radnje koje bi trebale da dovedu do izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu“, poručila je ministarka Joksimović.

Ovaj značajan paket pomoći je sačinjen od bespovratnih sredstava; drugim rečima, Srbija neće morati da vraća ovaj novac.

Paket od 86 miliona evra je strukturiran na sledeći način:

Konkurentnost i privreda

17 miliona evra je namenjeno za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, konkretno u sektoru turizma

 Životna  sredina

Stub životne sredine i energetike će biti podeljen u dva bloka:

•   45 miliona evra za početak sprovođenja Zelene agende u Srbiji, unapređenje upravljanja otpadom u Novom Sadu, postavljanje jedinica za praćenje vode duž sliva Dunava, Save i Morave, kao i širenje mreže stanica za praćenje kvaliteta vazduh.

•   9 miliona evra bespovratne pomoći za investicije u energetsku efikasnosti javnih zgrada u cilju smanjenja troškova, emisija ugljendioksida i unapređenja kvaliteta i usluga za korisnike tih zgrada.

Dobro upravljanje

14 miliona evra će biti usmereno na podršku reformama u oblasti upravljanja, zakonodavstva kao i za podršku učešća Srbije u programima EU

Evropska unije je najveći donator, investitor i trgovinski partner Srbije.

EU je veoma brzo pristupila pružanju podrške partnerima sa Zapadnog Balkana od samog početka krize, pri čemu je mobilisala značajan paket od 3,3 milijarde evra kako bi pomogla da se reši kriza u zdravstvu i ublaže posledice socio-ekonomske krize. Komisija je u oktobru predstavila Ekonomski i investicioni plan vredan devet milijardi evra za stimulisanje dugoročnog oporavka Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU.

Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, EU u Srbiji trenutno vodi kampanju pod nazivom EU za biznis tokom koje ističe uspešne korisnike pomoći EU u ovom sektoru http://europa.rs/biznis/, navodi se u saopštenju EU Info mreže.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -