Nove cene goriva već se primenjuju u Srbiji, a za očekivati je da se povećaju i cene prevoza i transporta. Već je zatraženo povećanje od 10 do 15 odsto.

Prodajna cena evrodizela je 202 dinara za litar,  motorni benzin evropremijum BMB 95 je 180 dinara za litar, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija. Najviša maloprodajna cena derivata nafte utvrđena je u skladu sa Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte.

Povećanje cena prevoza

Pošto su nove cene goriva za očekivati je da se povećaju i cene karata i transporta u Srbiji. Već je najavljeno povećanje od 10-15 odsto, zbog novih cena goriva koje u strukturi poslovanja čini 30 odsto troškova.

„Cene prevoza se slobodno formiraju, utvrđuje ih tržište, ali zbog poskupljenja goriva koje čini 30 odsto u strukturi troškova poslovanja bilo bi realno da se one koriguju za 10-15 odsto“,  izjavio  je direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ Goran Aleksić, za Betu, dodajući da velika konkurencija među prevoznicima odlaže takvu odluku.

Aleksić je rekao da prevoznici od države traže da smanji akcize za gorivo za one koji legalno posluju.

„U EU akciza je 39 dinara po litru, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje“, rekao je Aleksić.

Prevoznici su, prema njegovim rečima, „svesni u kom vremenu žive i ne ponašaju se kao da su na pustom ostrvu, već samo žele da ukažu na najbolja rešenja“.

Vlasnik „Bečejprevoza“, „Jugoprevoza“ i „Užiceprevoza“ Duško Đurđević rekao je da su troškovi goriva najveći imput u poslovanju i da je veoma teško poslovati jer se ugovori jedna cena prevoza, a kada treba da se realizuje putovanje važi druga, viša cena goriva.

„Sve teže je poštovati cene prevoza iz ponude, a ako ih podignemo kako bi se zaštitili od poskupljenja naftnih derivata možemo da izgubimo putnike koje je kasnije teško vratiti“, rekao je Đurđević koji poseduje 120 autobusa za međumesni i inostrani prevoz, ali da aktuelne cene prevoza mogu da pokriju cenu goriva od 180 dinara po litru, a ono košta 206 što je „neizdrživo“, još kada se dodaju i drugi neplanirani izdaci.

Na magistrali Zlatibor Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -