Dan pobede se obeležava 9. maja kada je 1945. godine kapitulacijom nacističke Nemačke završen Drugi svetski rat. Trajao je nešto manje od šest godina, učestovalo je preko 60 država, a poginulih je između 50 i 80 miliona, od toga je preko 38 miliona civilnih žrtava.

Užice: Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju Grad Užice i Narodni muzej Užice obeležili su 77 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U ime Grada Užica, poštu stradalima i zaslužnima za slobodu koju danas imamo odala je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih su poznata imena njih 176.

Među njima su i narodni heroji Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić i Milan Mijalković Čiča.

Sa vojne parada u Užicu (Foto: N.T. UžiceMedia)

Najava:

Počasna paljba, polaganje venaca, preleti aviona

Povodom Dana pobede nad fašizmom, počasna paljba biće izvršena, 9. maja, u 11:00 sa Savske terase Beogradske tvrđave.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti biće održana u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine. Takođe, kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti.

U ceremonijama će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i predstavnici diplomatskog kora, saopštila je Vlada.

Vazduhoplovi Vojske Srbije izvršiće prelete iznad više gradova.

Obeležavanje Dana pobede u Užicu

Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležavaju 77. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 1945-2022. u ponedeljak ,9. maja, u 11:00 časova, polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju.

Užički kraj će nadletati srpsko vazduhoplovstvo

U okviru obeležavanja Dana pobede, 9. maja, područje Užica, Požege, Čačka, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Kruševca, Trstenika i Kraljeva, nadletaće vazduhoplovi 98. brigade Vojske Srbije.

Letovi će biti izvedeni sutra, ponedeljak, od 12:00 do 13:00 časova, saopšteno iz Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

9. maj Dan pobede nad fašizmom

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Ovim je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali je u nekim delovima Evrope trajao sve do 15. maja.

Drugi svetski rat je trajao nešto manje od šest godina, učestovalo je preko 60 država i oko 110 miliona vojnika. Prema dostupnim podacima poginulih je između 50 i 80 miliona, od toga je preko 38 miliona civilnih žrtava.

Ranije je obljavljen podatak da je na prostoru bivše Jugoslavije poginulo 1.706.000 ljudi. 

Povodom Dana pobede u Moskvi se svake godine, 9. maja, održavala grandiozna vojna parada.

Sa parade u Užicu 2014. godine (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Dan Evrope

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU). Toga dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman je objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija (EU).

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Mirni Dan Evrope 

Srbija na Zapadu – Mreža organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost, čestita Dan Evrope građanima i građankama Srbije.  

Ove godine Dan Evrope obeležavamo u trenutku kad se na tlu Evrope vodi rat i veliki broj ljudi suočen je sa razaranjima svojih domova, gradova i infrastrukture, prinuđen da utočište potraži u susednim zemljama i u Evropskoj uniji. Izražavamo duboku solidarnost sa njima i delimo zabrinutost za dalji razvoj događaja koji može ostaviti duboke posledice po bezbednost Evrope.  

Iako naša zemlja još uvek nije članica Evropske unije, svojom iskazanom namerom da postane njen član, Srbija i mi kao njeni građani moramo da se zalažemo za evropske vrednosti koje pored demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, uključuju pre svega mir, mirno rešavanje konflikata i solidarnost sa ugroženima. Nadamo se da će Srbija, pored do sad preduzetih koraka, na vidan i nedvosmislen način potvrditi svoje evropsko opredeljenje i spremnost da deluje kao zemlja članica EU. Strateška orijentacija Srbije ka članstvu u EU zasniva se i na uverenju da se time podržava mirovni projekat Evrope i ostvaruju mir, stabilnost i bezbednost.  

Rat u Ukrajini nosi opasnost da se prenese i na druge zemlje u Evropi, uključujući i Zapadni Balkan. Smatramo neophodnim da Evropska unija pošalje jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana kojom će potvrditi da za sve nas na Balkanu postoji perspektiva članstva u EU i podrška za dalje sprovođenje reformi, uključujući i proces usklađivanja sa Zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom koji sobom nosi političke, ekonomske i energetske izazove koji zahtevaju blagovremena rešenja.  

Za očuvanje mira u celoj Evropi neophodno je da Ruska Federacija prekine agresiju na Ukrajinu, zaustavi razaranja koja tamo čini, uspostavi primirje i nastavi sa započetim mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.  

Mreža organizacija „Srbija na Zapadu“ poziva vlasti u Srbiji da sa najvećom ozbiljnošću i posvećenosti pristupe nastavku evropskog puta Srbije, usaglase svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. Srbija se mora brže menjati i prilagođavati usvajajući politike, demokratske principe, regulative kao i pravila koja važe u Evropskoj uniji. Javni govor mora biti promenjen uvažavajući strateško opredeljenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Potrebna nam je solidarnost sa Ukrajinom, proevropska Vlada i Skupština koji će se hrabro uhvatiti u koštac sa svim izazovima koji svakog dana postaju sve veći. Srbija pripada Evropi i jedino svoj ekonomski napredak, vladavinu prava, smanjenje siromaštva, demokratiju, bezbednost i mir može naći u klubu najrazvijenijih demokratskih zemalja. Potrebna nam je solidarnost koja se nalazi u samim temeljima velikog evropskog mirovnog i razvojnog projekta. Ona je preduslov da taj projekat opstane.  

Podsećamo da se Dan Evrope, 9. maj slavi kao godišnjica mira i jedinstva u Evropi nakon II Svetskog rata i istovremeno, kao godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije, osnivačkog temelja sadašnje Evropske unije. Ove godine navršava se 72 godine od inicijative koja je omogućila ujedinjenje i procvat Evrope, navodi se u saopštenju.  

Srbija na Zapadu – Mreža organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost

Centar modernih veština 

Savet za strateške politike 

Regionalna Akademija za razvoj demokratije 

Centar za spoljnu politiku 

Fondacija Centar za demokratiju

Zastave Srbije (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -