Srpske rakije iz tri destilerije, članice Nacionalne asocijacije proizvođača rakije „Srpska rakija”, dobile su značajna priznanja na velikom Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu (IWSC International Wine & Spirit Competition).

Nagrade su osvojile rakije iz destilerija „Tok”, „Stara Sokolova” i „Ognjena”, u konkurenciji više od tri hiljade uzoraka jakih alkoholnih pića iz više od 90 zemalja sa svih kontinenata.

Veliki žiri međunarodnih eksperata dodelio je destileriji „Tok” dve srebrne medalje za rakije od šljive stare četiri i pet godina.

„Stara Sokolova” šljivova prepečenica stara 12 godina takođe je nagrađena srebrnom, a sedam godina stara šljivovica istog proizvođača „RB Global” iz Užica bronzanom medaljom.

Kad rodi šljiva u Šljivovici (Foto: Lj. Lučić)

Bronzana medalja pripala je i rakiji od jabuke staroj osam godina brenda „Ognjena”, koju proizvodi preduzeće „Braća Tomašević” iz Prijepolja.

Povodom ovog velikog dostignuća svojih članova, Nacionalna asocijacija „Srpska rakija” u saopštenju još jednom apeluje na nadležne državne institucije u Srbiji da sprovedu zakon i uvedu red u proizvodnji i prometu rakije na domaćem tržištu i pomognu organizovani izvoz kvalitetne srpske rakije.

- Advertisement -