Najstarija manifestacija održava se u znak sećanja na drinske splavare i predstavlja spoj tradicije i savremenih turističkih trendova. Spust Drinom je rečni karneval od Perućca do Rogačice. Gosti i domaćni imaju priliku da uživaju koncertima Peđe Jovanovića i Saše Matića, te grupa „Neverne bebe“ i „Van Gog“.


Manifestaciju osim karnevala na reci prati veliki broj sadržaja. Prvog dana je tradicionalni bazar, zatim 20. jula, tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe. U petak se može obići izletište Rača i prisustvovati koncertima Peđe Jovanovića i Saše Matića.


A u subotu, 22. jula je spust rekom Drinom od Perućca do Rogačice, spust startuje u 11:00 časova ispod brane HE „Bajina Bašta“ u Perućcu. Očekuje se oko 1.500 raznoraznih plovila sa posadama,iz Srbije i inostranstva, a organizaotri regate ove godine očekuju učešće oko 130.000 gostiju. U večernjim satima domaćini i gosti mogu pratiti koncerti grupa „Neverne bebe“ i „Van Gog“.

Subota, 22. jul

Spust niz reku Drinu, popularnu i masovnu žurku na reci, okupio je ove godine, na 29. Drinskoj regati, između 15.000 i 20.000 putnika, niz reku je plovilo više od 1.500 splavova i čamaca. Najviše je bilo učesnika iz bajinobaštanskog i užičkog kraja, ali su po pravilu i ove godine spustu prisutvovali brojni gosti iz zemalja regije, ali i drugih krajeva Evrope.

Podejdanko su uživali oni koji su plovili niz reku, kao i brojna publika na obalama reke Drine.


A kako je spust izgledao prošlog jula u tekstu UžiceMedia.

Drinska regata – održava se od 1994. godine


Najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini – Drinska regata, već četvrt veka se organizuje u Bajinoj Bašti. Prva Drinska regata je održana jula 1994. godine i od tada se svake treće sedmice u julu odvija ova manifestacija. Održava se u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima.


Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope. Drinska regata pored velikog spusta rekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 100.000 posetilaca.


Najstarija manifestacija za promociju Srbije


U 2016. godini Drinska regata je nagrađena sa dva najznačajnija priznanja u turizmu u Srbiji tako da je i zvanično krunisana kao najbolja srpska turistička manifestacija.


Od strane Turističke organizacije Srbije Drinskoj regati je na Svetski dan turizma dodeljen „Turistički cvet 2016“ za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, a od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nagrada „Najbolje iz Srbije 2016“ za najbolju turističku manifestaciju u funkciji promocije Srbije.


Ova nagrada je posebno značajna jer su kao kriterijumi za ocenu bili i objektivni parametri kao što je broj posetilaca, tradicija i dobra organizacija ali i ocene eminentnog stručnog žirija i ono što je posebno važno glasanje posetilaca manifestacije.

Sa prošlogodišnje manifestacije (Foto: A.L.)


Od jubilarne 20. Drinske regate ustalilo se da program manifestacije traje pet dana i to od srede do nedelje a veliki spust Drinom je tradicionalno uvek subotom. Za sve dane trajanja manifestacije u centru Bajine Bašte se održava niz pratećih sadržaja, navode iz Turističke organizacije Tara-Drina o atraktivnoj bajinobaštanskoj manifestaciji.

- Advertisement -