Najlepša mesta se nalaze na obali Jadranskog mora, pa nije iznenađenje da je to jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, koja svake godine privlači milione posetilaca. Na Jadranskom moru nalaze se neki od najlepših primorskih gradova. Bilo da tražite opušten način života ili užurban grad, Jadransko more ima šta da ponudi.


Ali pored uobičajenih turističkih žarišta, duž Jadrana ima mnogo skrivenih dragulja koji su savršeni za one koji žele da se presele i uživaju u visokom kvalitetu života na moru. Saznajte koja su najbolja mesta za život na Jadranu!

Najlepša mesta: Herceg Novi, Crna Gora – biser Boke Kotorske

Crkva u Herceg Novom (Foto: N.N.Tošić/UžiceMedia)

Smešten u Boki Kotorskoj, Herceg Novi je šarmantan grad koji nudi savršen spoj istorije, kulture i prirodnih lepota. Sa svojom toplom klimom, slikovitim starim gradom i zadivljujućim plažama, nije ni čudo što mnogi odluče da se presele u njega.

Iz tog razloga su za sve one koji žele da se presele u Herceg Novi nekretnine dostupne za dugoročno izdavanje i prodaju tokom cele godine. Troškovi života su relativno niski, a grad nudi visok kvalitet života, sa puno sunčanih dana, restorana, kafića i kulturnih događaja za uživanje.

Dubrovnik, Hrvatska – mnogo više od destinacije na kojoj je snimana ,,Igra prestola”

Dubrovnik je jedan od najpoznatijih gradova na Jadranu i to sa dobrim razlogom. Sa svojim starim gradom koji je pod zaštitom UNESCO-a, zadivljujućim plažama i živopisnom kulturnom scenom, to je odlično mesto za život za one koji žele da budu u centru zbivanja. Iako je malo skuplji od drugih gradova Hrvatske, grad nudi visok životni standard, sa odličnim zdravstvenim i obrazovnim sistemima.


Poslednjih godina mnogi turisti dolaze da vide Dubrovnik i iz razloga što je ovde snimana čuvena serija ,,Igra Prestola”.

Dubrovnik, Stari grad (Foto: Nada Tošić/UžiceMedia)

Kotor, Crna Gora – Mala Venecija Crne Gore

Još jedan grad koji se nalazi u Boki Kotorskoj, svrstan je na listu najlepših gradova na Jadrandskom moru.
Kotor je poznat po svojim zadivljujućim prirodnim lepotama i bogatoj istoriji. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a, a grad je okružen planinama koje oduzimaju dah i kristalno čistim morem. U blizini nalazi se i prelepo ostrvo Perast koje uvek vredi obići.
Troškovi života su relativno niski, a grad nudi opušten način života sa puno aktivnosti na otvorenom za uživanje.

Najlepša mesta: Rovinj, Hrvatska – šarm Istre

Rovinj je još jedan prekrasan grad smešten na Jadranskom moru, u istarskoj regiji Hrvatske.
Grad je poznat po izuzetnoj prirodi i svom zadivljujućem Starom gradu, koji se nalazi na poluostrvu i ima uske kaldrmisane ulice, srednjovekovnu arhitekturu i šarmantne restorane i prodavnice. Rovinj je takođe dom nekoliko prelepih plaža, uključujući popularnu plažu Cuvi i osamljeniju plažu Lone Bai.


Pored prirodnih lepota, Rovinj je i odlično mesto za život zbog visokog kvaliteta života. Grad ima nisku stopu kriminala, dobro razvijenu infrastrukturu i živahnu kulturnu scenu, sa mnogim poznatim festivalima i događajima tokom cele godine.

Budva, Crna Gora – grad koji nikad ne spava

Budva je popularna turistička destinacija na Jadranu, ali je i odlično mesto za život za one koji žele da uživaju u mediteranskom stilu života tokom cele godine.

Budva, Crna Gora (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)


Sa svojim zadivljujućim plažama, istorijskim starim gradom i živahnim noćnim životom, to je odlično mesto za iseljenike koji žele da budu u srcu akcije. Troškovi života su relativno niski, a grad nudi odlične zdravstvene i obrazovne sisteme. Crna Gora je uzbudljiva i tokom zime, te vam ukoliko se preselite nikada neće biti dosadno.

Rijeka, Hrvatska – grad festivala i kulture

Rijeka je lučki grad smješten u Kvarnerskom zalivu. Iako nije toliko popularna destinacija kao neki drugi gradovi na ovoj listi, to je odlično mesto za one koji žele da uživaju u opuštenom načinu života sa lakim pristupom ostatku Evrope.


Grad nudi odlične zdravstvene i obrazovne sisteme, a troškovi života su relativno niski u poređenju sa drugim evropskim gradovima.

Ulcinj, Crna Gora – grad Sunca i peska

Ulcinj je grad koji se nalazi u najjužnijem delu Crne Gore, blizu granice sa Albanijom. Poznat je po svojim zapanjujućim plažama i kristalno čistom moru, kao i svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Ono što ga čini posebno zanimljivom lokacijom je i blizina Ade Bojane koju turisti, ali i lokalci, prosto obožavaju.


Grad ima opuštenu atmosferu, a troškovi života su relativno niski u poređenju sa nekim drugim gradovima na ovoj listi. Ulcinj je odlično mesto za život za one koji žele da uživaju u mediteranskom načinu života bez gužve.

Jadransko more privlači turiste, a brojni su i oni koji se doseljavaju (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Rimini, Italija – moderni živahni grad na Jadranu

Rimini je prelep primorski grad koji se nalazi u regionu Emilija-Romanja u Italiji. Nalazi se na Jadranskom moru i poznat je po dugim peščanim plažama, živahnom noćnom životu i bogatom kulturnom nasleđu.


Jedna od glavnih atrakcija u Riminiju su njegove plaže. Grad ima oko 15 km plaža koje se protežu duž Jadranskog mora. Plaže su čiste i dobro održavane i savršene su za sunčanje, plivanje i sportove na vodi. Najpopularnija plaža u Riminiju je plaža Marina Centro, koja se nalazi u srcu grada i okružena je brojnim barovima, restoranima i prodavnicama.


Osim po plažama, Rimini je poznat i po svojim istorijskim i kulturnim atrakcijama. Grad ima bogatu istoriju koja datira još od Rimskog carstva, a ima mnogo istorijskih znamenitosti i zgrada koje vredi posetiti.


Na Jadranskom moru zasigurno se nalaze neki od najlepših primorskih gradova u Evropi. Bilo da tražite opušten način života ili užurban grad, Jadransko more ima šta da ponudi.

More, klima, istorija (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Sa svojom toplom klimom, zadivljujućim plažama i bogatom istorijom i kulturom, nije ni čudo što je toliko iseljenika odlučilo da ovaj region nazove domom, jer ima najlepša mesta.

- Advertisement -