Najviše prekršaja zabeleženo je u listu Alo – 929. Na drugom mestu se nalazi Srpski telegraf sa 769, potom Kurir sa 701, Informer sa 600, Blic 307 i Večernje novosti 216.

Najmanji broj prekršaja imaju Politika i Danas, u kojima je evidentirano 36, odnosno 57 tekstova u kojima je prekršen etički kodeks jednom ili više puta.

– Ove godine imamo duplo više prekršaja nego prošle godine. To je grafički prikaz sunovrata poštovanja novinarskog kodeksa ,- rekla je novinarka i ekspertkinja Saveta za štampu Tamara Skrozza danas u Press centru UNS.

Sve tabele i sve statistike padaju u vodu pred naslovnim stranama današnjih novina. Činjenica da su genitalije Jelene Karleuše jedina vest naslovne strane današnjeg broja Srpskog telegrafa, Kurira i Informera poništava sve ovo o čemu smo danas došli da pričamo, a sa druge strane dokazuje ono što je statistika već pokazala – idemo ka novom dnu, pošto je ovo niže od dna , rekla je Skrozza.

Novinar i ekspert Saveta za štampu Petar Jeremić smatra da bi ovo trebalo da probudi Ministarstvo kulture jer je u pitanju zakonski prekršaj, prikaz pornografskog sadržaja na naslovnim strana tri dnevna lista.

Gordana Novaković, Petar Jeremić i Tamara Skrozza (Foto: Pres centar UNS-a)

U posmatranom periodu najčešće se kršila Tačka 2, Poglavlja 1, koja kaže da se komentari i pretpostavke ne mogu uzimati kao činjenice i Tačka 3, Poglavlja 4, koja se odnosi na kršenje prava na pretpostavku nevinosti.

Često se dešava da na naslovnoj strani ima nešto što u novinama uopšte ne postoji – nema teksta pod tim naslovom. Sa druge strane, kolumnisti često iznose u svojim tekstovima komentare i sopstevno mišljenje, koje predstavljaju kao činjenice ,- objasnio je Jeremić.

Veliki broj prekršaja odnosi se i na Poglavlje 7, tačku 4, koja nalaže novinarima da obrate posebnu pažnju na sigurnost maloletne dece, pogotovo kad je u pitanju otkrivanje identiteta dece.

Ako imate inicijale oca i zlostavljanog deteta, a u tekstu možete da vidite fotografiju kuće, to je prekršaj. Možda ne zna neko ko čita u Beogradu, ali neko ko živi u tom mestu, ako nije već čuo, sada je siguran ko je u pitanju, – objasnio je Jeremić.

Mediji često krše prava maloletne dece javnih ličnosti, poput deteta Nataše Bekvalac i Danila Ikodinovića ili deteta Ane Nikolić i Stefana Đurića Raste. Od avgusta do decembra osam dnevnih novina objavilo je 386 tekstova o maloletnicima kojima je prekršen Kodeks.

Mali dečak od nekoliko meseci je zahvaljujući svojoj majci postao javna zvezda, a da nije dovoljno svestan ni da to razume. U rijalitiju to može da se „bipuje“ , da se nekako sakrije, ali u novinama ne može. Zašto tu niko ne reaguje? Šta će to dete da pomisli kad bude guglalo sebe sa 16 godina, – istakla je Skrozza.

Savet za štampu već četvrtu godinu prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u osam dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću.

Autor: D. Rakić

- Advertisement -