I ove godine organizator je Grad Užice, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i  stručnu pomoć Javnog preduzeća Veliki park i Crvenog krsta. Litija će krenuti u 9,30 ispred crkve Svetog Đorđa i Svetog Marka, proći kroz grad i doći do Gradske plaže. Prijavljivanje učesnika je do petka, 18. januara, do 12 sati, na Gradskom trgu, na klizalištu. Do sada je prijavljeno preko 60 učesnika, među kojima su i dve dame.

Protonamesnik Ljuban Petrović najavio je da će se na Bogojavljenje služiti liturgije u crkvama Svetog Đorđa i Svetog Marka:

– Posle liturgija, krenućemo u litiju do Đetinje gde ćemo se moliti Bogu da osvešta grad i reku. Kada sveštenik kaže „Bog se javi“ učesnici će početi da plivaju za časni krst koji je donet iz Jerusalima. Crkva će darivati ikonom učesnike koja je blagoslov za njihovu hrabrost i veru, jer na Bogojavljenje je Sveti Jovan krstio Isusa u reci Jordan i tada se čuo glas Božji glas i pojavio Sveti duh u vidu belog goluba.

Goran Ivaniš, prošlogodišnji pobednik (Foto: Grad Užice)

Dragoljub Kostić, član Gradskog veća naveo je, najavljujući ovu manifestaciju, da se plivanje za Bogojavljenski krst organizuje po 11. put u Užicu:

– Građani su toplo prihvatili ovu manifestaciju. Iz godine u godinu se povećava broj učesnika koji plivaju za Bogojavljenski krst, ali i onih koji dolaze da gledaju taj događaj. Oni koji plivaju po hladnoći su junaci našeg grada i to svi oni, bez obzira ko prvi dopliva do Časnog krsta. Takmičar koji prvi dopliva do Časnog krsta biće nagrađen zlatnikom koji je donirala zlatara Karat.

Dinko Žuvela iz Velikog parka rekao je da će svi prijavljeni plivači biti zdravstveno pregledani u Udruženju ribolovaca, u subotu u vremenu od 7 do 10 sati i naveo da će u tehničkom delu pomoć dati i užički Crveni krst.

- Advertisement -