U opštini Požega završena je dvonedeljna humanitarna misija tima ruskih lekara predvođenih dr Viktorom Belinski, internistom – radiologom iz ruskog Ministarstva za vandredne situacije i medicinskog osoblja Doma zdravlja Požega.

Predajući vozilo na upotrebu ambasador Aleksandar Čepurin je istakao da „Mobilna klinika“ poklon ruskih građana koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u velikoj akciji „Ruska humanitarna misija“.

Sa „Mobilnom klinikom“ ruski i domaći lekari obišli su 40 sela i pregledali oko 700 stanovnika. Ovo specijalno vozilo omogućilo je da lekari mogu da urade različite vrste pregleda, analiza i manje hirurške intervencije.

 

Dr Viktor Belinski previja rane
Pomoć najstarijim stanovnicima

 

Tim zdravstvenih radnika prvo je odlazio u centre mesnih zajednica a zatim su pružali usluge u udaljenim naseljima i do 40 kilometara u Tometinom Polju, Mršeljima, Loretu, Papratištu i Tabanovićima gde sanitetsko vozilo nije moglo ni da priđe zbog loših puteva.

Lekari su nailazili na različite slučajeve gde meštani nemaju zdravstvene knjižice, ali i da više od dve decenije nisu bili kod lekara zbog nedostatka prevoza. U svim mestima su nailazili na zahvalnost meštana gde neki od njih nisu niznali da imaju zdravstvene probleme.

„Mobilnu klinika“ ostaje u Požegi a humanitarne misije biće organizovane i u drugim opštinama Zlatiborskog okruga, potvrđeno je iz požeškog Doma zdravlja.

- Advertisement -