Mladenci ili Svetih 40 mučenika, jer su stradalnici bili mladići, slave Srpska pravoslavna crkva i vernici. Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta i na ovaj dan se posti. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri na vikend pre.

Mladenci i narodni običaji

Prema starim narodnim verovanjima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Ipak, običaji su se menjali, pa danas najčešće bračnom paru koji slavi Mladence u goste dolazi samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji. Iako se nekada ovaj praznik slavio isključivo u kući mladenaca, neretko savremeni supružnici odlučuju da praznik proslave u restoranu ili kafiću.

Osim ovakvih običaja, za današnji praznik vezuju se i brojna verovanja. Jedno od njih je da bi hrana koja se priprema trebalo da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Stariji kažu da se nekada na Mladence jeo med, kuvana kopriva i zelje, kako bi se očistila krv.

Obavezni mladnčići

Ipak, najpoznatiji, najočuvaniji i najviše poštovan običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

Za Mladence se obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni.

Vreme narednih dana

Vlada i verovanje da kakvo vreme bude na Mladence, takvo će biti čitavo proleće.

A danas po prognozi nakon slabog jutarnjeg mraza, tokom dana temperatura iznad proseka. Dan će biti sunčan, najviša dnevna temperautra od 13 do 18 stepeni.

Prosečna temperatura za poslednju dekadu marta kretaće se od 14 do 17 stepeni.

I narednih dana više sunca i toplije.

Mladenci slave svoj dan (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -