Izložba Miroslava Predojevića (Foto: UžiceMedia)

Miroslav Predojević, autor je fotogrfija izložbe Foto saveza Srbije „Takav život-preplitanje fotografija i reči“ koju prati i foto-monografija pod istim nazivom. Izložba je otvorene u Gradskoj galeriji Užice.

Miroslav Predojević je prvi put izlagao u Užicu, gradu gde je proveo detinjstvo i najlepše godine života. Rođen je u Čačku 1955. godine, ali su se njegovi roditelji doslelili u grad na Đetinji kada je imao svega sedam godina. Otvaranje izložbe u Gradskoj galeriji Užice pratilo je više njegovih školskih drugova, profesora, užičkih kolega.

– U pitanju je ciklus radova o „malom“ običnom čoveku sa ovih prostora. Nema tu pompeznih sadržaja već svakodnevni život i priča ljudi koji su bili centar mog interesovanja. Više od decenije sam posvetio fotografskom traganju da bih uhvatio na svetlosno osetljivoj emulziji filma to pulsiranje života oko nas koji često ne primećujemo, – rekao je autror izložbe Predojević, napominjući da je posle višegodišnjeg bavljenja ovim poslom osetio da je njegova obaveza da na neki način podeli ovo sa gradom u kome je proveo lepe fotografske, ali i lepe trenutke života.

Miroslav Predojević je prvi put izlagao u Užicu (Foto: UžiceMedia)

– Najvažnije je da umete da vidite i osetite svet koji vas okružuje, da osetite impuls koji dolazi iz okruženja i da pokušate da to zabeležite na svoj način i da ostavite svoj pečat, a onda ćete lako savladati tehniku i stvari koje su vezane za zanatski deo.

Ove izložbe u Užicu i svih drugih, ne bi bilo da nije bilo sredine šezdesetih godina prošlog veka i foto-kluba u Užicu, u tadašnjoj  Sokolani, u kojem sam osetio draž i čaroliju fotografije, – rekao je Predojević,  koga je u tajne zanata uputio strastveni foto-amater, njegov otac Mihajlo, ali i članovi tadašnjeg kluba među kojima i Miroslav Bućić.

Izložbu je otvorio Petar V. Arbutina, navodeći da Predojevićevi radovi svedoče „o životu koji mi, hteli to sebi iskreno da priznamo ili ne, znamo, poznajemo, od koga možda čak želimo i prebrzo da pobegnemo, a koji nas uvek podseća ne samo na svoju ogoljenost, istinitost i kompleksnu estetiku, već i na nešto što bi mogli da nazovemo istina našega bivanja. E, tu i takvu istinu je autor uspeo da „uhvati“, jer je teško „dopričati i natpevati one pesme koje je umešno i valjano Miroslav Predojević priključio ovim slikama“.

Otvaranje izložbe u Užicu počelo je nastupom Ivana Jovanovića, trubača, osvajača „Zlatne trube“ 2017. godine u Guči.

Miroslav Predojević je rođen 1955. u Čačku, sa sedam godina sa roditeljima se doselio u Užice, od 1972. godine živi i radi u Beogradu.

Završio je Poljoprivredni fakultet i posvećeno se bavi fotografijom.

Početkom 80-ih počeo sa izlaganjem svojih radova i učestvovao na više stotina grupnih fotografskih i likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Prvu samostalnu izložbu priredio 1982. godine.

Dobitnik je brojnih nagada i priznanja.  

Užičani izložbu mogu videti do 8. aprila u užičkoj Gradskoj galeriji.

Više fotografija sa izložbe Miroslava Predojevića na FB stranici UžiceMedia.

Sa izložbe u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -