Danas je počeo ramazanski post koji je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane. Prema islamskoj religiji post je treći temelj islma. Ramazanski post traje 30 dana i završava se ramazanskim bajramom.

Zbog epidemije koronavirusa u džamijama neće biti moguće molitve vernika a Islamska zajednica Srbije je preporučila vernicima da iftar praktikuju u krugu porodice.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom Ramazana biće organizovan u okviru vanrednih mera, kao i instrukcija Islamske zajednice zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Više u tekstu kolega Foruminfo iz Prijepolja.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun – Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -