Samo u toku ove godine ubijeno je 28 žena, a u najvećem broju slučajeva nadležni organi nisu sarađivali na adekvatan način, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana. Poražavajuća statistika je to, kako prenosi RTS, da je u proteklih deset godina, više od 320 žena stradalo u porodičnom nasilju.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju ističe da žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa decom napuste nasilnika jer nisu finansijski samostalne.

On ističe da posebnu pažnju treba posvetiti sprečavanju od rodno zasnovanog nasilja prema ženama na selu, kao i zaštiti žena sa invaliditetom i Romkinja.

Pašalić podseća i na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, kao i na važnost razvoja usluga u zajednici koje bi ženama žrtvama nasilja pružile što bolju podršku i pomoć za njihovo osamostaljivanje. Dodaje da u najvećem broju slučajeva nadležni organi ne sarađuju na adekvatan način.

Podsetimo, 25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti, 1981. godine.

Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134, 1999. godine službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan je odabran kao sećanje na sestre Mirabel (Patriju, Minervu i Mariju Terezu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj republici 1960. Pod imenom „Las Mariposas“ (Leptiri) delovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Truhilja.

Ukoliko ste žrtve nasilja, možete ga prijaviti Sigurnoj kući na 0800 011 011. Linija je besplatna, a radno vreme centrale je radnim danima od 10 do 19 časova.

Više o akciji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u tekstu UžiceMedia.

Podsećamo, Ženski centar Užice, je prošle godine dobio licencu za pružanje usluga SOS telefona rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pritanja – Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, Odeljenje za inspekcijski nadzor.

- Advertisement -