Najveći hrišćanski praznik majki i žena Materice, slavi se drugu nedelju pred Božić. Po običaju deca rano vežu svoje majke, onako kako su ih one vezivale na Detinjce. Nakan čestki za praznik mame daruju decu “dreše” se poklonima, obično voćem, kolačima ili nekim drugim slatkišima.

Prazničnu atmosferu stvorili su istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši Mu se u Vitlejemskoj pećini, uz darove: smirne, tamjana i zlata. Simbolika ovog uzajamnog „vezivanja“ i „drešenja“ dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

U želji, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On – Božić – Ljubav, koja je „sveza savršenstva“, i mi se za Materice, ali i o Detinjcima, kao i na praznik Oce međusobno „vezujemo“ i „drešimo“.

To vezivanje i drešenje prevazilazi naše porodične krugove i prostire se na rođake, prijatelje i sve naše poznanike, i tako nastaje spontano opšte srpsko, pravoslavno-hrišćansko proslavljanje vezivanja i drešenja pred nastupajući praznik Rođenja Spasiteljeva, koji je odrešio Adama i Evu od večne smrti i podario im život večni.

Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene. One im se „dreše“ poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd.

U nekim sredinama se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao. 

O Detinjcima, ali i Matericama i Ocima više na sajtu SPC.

Užičko Kolo srpskih sestara organizovalo je nagradni konkurs na temu MAJKA, o čemu više možete pročitati na linku Užicemedia.

U zdravstvenim ustanovama Okruga manje od 500 pacijenata

Pošto je nedelja i nema novih informacija o novoinficiranim u opštinama Zlatiborskog okruga, ali imamo podatke da je u bolnicama i stacionarima užičkog Zdravstvenog centra na lečenju nalazi 489 pacijenta. U Opštoj bolnici u Užicu je 180, a u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu 130 pacijenata.

Oporavilo se i otpušteno kući 24, a primljeno 42 nova pacijenata.

Podatke o broju zaraženih i pacijenata na lečenju u zdravstvenim ustanovama Okruga tokom prošle nedelje pogledajte na našem linku.

- Advertisement -