Magično veče u Užicu, Balet je izveden u okviru manifestacije Užice-Prestonica kulture Srbije, gde nas ove godine očekuje još mnogo sličnih manifestacija. Međutim, ovo gostovanje beogradskog Baleta nije bila obično. Naime, ova manifestacija bila je humanitarnog karaktera pa će tako sav novac od prodatih karata biti uplaćen za lečenje mlade Užičanke Jelene Luković.

Magično veče Užičani oduševljeni baletom

Publika je uz ovacije i gromoglasan aplauz ispratila Balet. Čini se da su svi bili oduševljeni, od dece do mladih i starijih, čuli su se komentari da bi ovakva gostovanja trebala češće da se održavaju. Ali, o čemu se radi u Baletu koji je oduševio Užičane?

U svetlucavoj priči o magiji i prevari punoj čarolije i romantike, u dekoru Miraša Vuskanovića i kostimima Katarine Grčić Nikolić, glavne ulogu su poverene Teodori Spasić (Svanilda), Levu Semenovu (Franc) i Jovici Begojevu (Kopelijus). U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta.

KOPELIJA je raskošan balet, prepun mašte i vedrine, sa očaravajućom muzikom – mešavinom francuskog romantičarskog i ruskog neoklasičnog stila, koja kao inspiraciju pokretu, donosi široku, veličanstvenu paletu igračkih bravura koje publiku, od one najmladje, pado baletskih sladokusaca, nijednog trenutka ne ostavljaju ravnodušnom.

Za lečenje Jelene Luković uplaćeno je 524.000 dinara nakon baleta „Kopelija“.

Magično veče Predavanje o čuvenoj balerini

Takođe, pre baleta je održano i predavanje posvećeno čuvenoj balerini, baletskom pedagogu i koreografu Ljubinki Dobrijević u Narodnoj biblioteci Užice. Predavanje je održala umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Ana Pavlović.

Pomoć Jeleni Luković


Jeleni Luković su potrebna sredstva za nastavak lečenja i primenu Sacituzumab Govitecan, leka koji nije dostupan na listi Fonda u Srbiji i koji ne može samostalno da kupi zbog veoma visoke cene.

Troškovi jedne aplikacije leka Sacituzumab Govitecan (Trodelvy) iznose 477.465,28 RSD a pre kontrolnog pregleda neophodno je uraditi osam aplikacija (ukupan iznos svih osam aplikacija iznosi 3.819.722,24 RSD). Ukoliko terapija bude delotvorna, njena primena je u kasnijem lečenju neograničena.

Broj namenskog humanitarnog računa na koji možete izvršiti uplatu pomoći je:

205-9001032129012-15 NLB banka

Primalac Jelena Luković

Humanitarni koncert i prodajna izložba

Inače, ovih dana u Užicu je priličan broj akcija u kojima se prikupljaju sredstva za lečenje Užičanke Jelene Luković. Sutra, u četvrtak, 11. aprila, je humanitarni koncert u Klubu GKC-a.

Učestvuju članovi hora G.L.A.S. kao i lokalni bendovi „Nespremni“ i „Džemsteri“. Ulaznica za ovaj događaj biće vaš humanitarni prilog koji možete ostaviti u kutiji koja će biti postavljena na ulazu u GKC.

Koncert počinje u 20:00 časova.

Gradska galerija Užice obaveštava sugrađane da je otvaranje humanitarne prodajne izložbe u četvrtak, 11. aprila 2024. godine, u 19:00 časova u prizemlju Gradske galerije.

Upućujemo apel našim sugrađanima da uzmu učešće u ovoj manifestaciji i da kupovinom umetničkog dela pomognete nastavak lečenja naše sugrađanke, likovne umetnice Jelene Luković, navode iz Galerije.

Tekst i foto: Julija Janković

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -