U 1.564 teksta na portalima Srbija danas, Telegraf, B92, Espreso, Mondo i 021, od aprila do juna ove godine, zabeleženo je ukupno 2.829 prekršaja, pokazuje monitoring Saveta za štampu.

Najviše prekršaja imao je portal srbijadanas.rs (1.268 prekršaja), a najmanje sajt 021.rs (38 prekršaja).

Posmatrani mediji u najvećoj meri se nisu pridržavali novinarskog kodeksa u izveštavanju o tragedijama, nepotrebno otkrivajući detalje nesreća ili informacije o žrtvama, rečeno je na tribini ovog samoregulatornog tela koje prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima.

Iz rezultata istraživanja Saveta za štampu, zaključuje se da je za posmatrane informativne portale, koji nemaju štampana izdanja, „najproblematičnija poglavlja“ Kodeksa novinara Srbije koja se odnose na istinitost izveštavanja, poštovanje privatnosti, dostojanstva i integriteta osobe o kojoj se izveštava i novinarsku odgovornost.

Od početka godine Komisija za žalbe Saveta za štampu primila je 131 žalbu pojedinaca i institucija na sadržaje medija, što je stopostotno uvećanje u odnosu na prošlu godinu. Ta komisija je u samo 12 slučajeva utvrdila da Kodeks novinara Srbije nije povređen.

Građani moraju da ukažu redakcijama i novinarima da ne žele da čitaju tekstove u kojima se krši novinarski kodeks, posebno kada je reč o izveštavanju o žrtvama tragedija, čulo se na tribini Saveta za štampu, piše UNS.

- Advertisement -