Kolonija keramike Zlakusa osnovana je pre 26 godina, u nameri da se očuva stari zanat izrade keramičarskog posuđa. Koloniju je osnovala Sofija Bunardžić, zaslužna za očuvanje tradicionalnog zanata, zbog čega se Zlakusa našla na listi UNESKA. Organizator kolonije je Udruženje „Keramika-Zlakusa“ iz Užica.

Umetnice  stvaraju u Krčagovu (Foto. N.Tošić UžiceMedia)

Planirano je pečenje manjeg broja radova u autentičnom ambijentu, u Zlakusi, a ukoliko to ne bude bilo moguće, prvo pečenje biće izvedeno na otvorenom, u dvorištu bivše kasarne u Krčagovu.

Kolonija keramike Zlakusa: Novi koncept rada zabog korone

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka, autorka projekta „Keramika Zlakusa“ je prilikom otvaranja kolonije pojasnila da su prošle i ove godine primenjivali novi koncept rada zabog korone.

– Mnogi umetnici nisu mogli da dođu zbog korone, tako da ove godine imamo dva umetnika iz Slovenije, tri umetnika iz Austrije, a pridružiće nam se i šest umetnika iz Srbije. Umesto u selu Zlakusa kolonija se odvija u prostoru stare kasarne, neposredno pored galerije „Reflektor“. Ovde imamo lepu radionicu, a umetnici su prezadovoljni, – kazala je Bunardžić, uz napomenu da imaju saradnju sa majstorom Brankom i Jelenom Sarvan iz Zlakuse, koji su obezbedili glinu od koje nastaju umetnička dela. A po završetku uslediće pečenje na otvorenoj vatri, dakle, nije bilo nikakvih promena u tehnici rada.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Potrudili smo se da je očuvamo u ovom nezgodnom vremenu, jer je značajna. U velikoj meri uticala je da se stari zanat u Zlakusi stavi na listu UNESKA, kao što je pomogla i animirala da se taj zanat vrati u život. Zato bi bila šteta da se kontinuitet kolonije prekine i zbog umetnika koji dolaze iz sveta.

Zato smo planirali da dokle bude moglo ovako da se radi, radićemo. Umetnici su prezadovoljni novim prostorom, a meni je olakšana organizacija, – izjavila je umetnica, dodajući da je proteklih godina u Zlakusi stavaralo 370 umetnika iz 37 zemalja, od Arfike, Amerike, Japana, Evrope, te da jedino za sada nije bilo kineskih umetnika. I svi koji su tu bili govore lepo o Zlakusi i Užicu, zadovoljni što su naučili jednu od starih tehnika.

– Oni su to preneli u svoje sredine i probali da rade njome sa svojom glinom. U Izraelu je devojka po crtežima koje sam joj dala, napravila klasični točak i radi na njemu koristeći svoju glinu. Na taj način radi i umetnica u Španiji. To je glina sa šamotom koja može da se radi na zlakuški način. Sve je to bitno jer se i na ovaj način doprinosi promociji Zlakuse i užičkog kraja prepoznatljivog po keramici, – ispričala je novinarima Sofija Bunardžić.

Kolonija keramike Zlakusa: Grad Užice podržava koloniju

Otvaranju kolonije je u ime užičke lokalne samouprave prisustvovao Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu, koji smatra da zahvaljujući Sofiji Bunardžić stari zanat nije otišao u zaborav, a da su Zlakusa i Užice, zahvaljujući koloniji postali poznati i van granica Srbije.

– Grad Užice i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski pomažu rad kolonije. Ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 400.000 dinara koliko je izdvojilo i Ministarstvo, što će biti dovoljno da se ova, 26. Međunarodna kolonija umetničke keramike uspešno realizuje, – kazao je Trmčić.

Kolonija keramike Zlakusa: Uvek je zanimljivo raditi sa glinom

Mladi umetnici iz Slovenije, Austrije i Srbije, učesnici ovogodišnje kolonije u Krčagovu, smatraju da je prostor zanimljiv, da je organizacija dobra, te obećavaju da će opet doći u Užice i uzeti učešća u radu.

Beograđanka Nataša Bojanić, završila srednju Umetničku školu u Užicu, prvi put se okušala u izradi keramike još 2010. godine, kada je i bila nagrađena.

– Oduševljena sam prostorom koji u potpunosti odgovara umetnicima, mada je i Zlakusa imala svoje lepe odlike. Ovde sam drugi put. Prvi put sam bila kao nagrađeni učenik srednje škole. I evo me posle šest godina ponovo. Ovde je zanimljiv program, a prostor kao da je stvoren za naš rad. Uvek je zanimljivo raditi sa glinom, naročito na ovaj način. Zanimljivo je pečenje radova na otvorenoj vatri, a zatim posipanje brašnom ili nekim drugim organskim materijalom,- kaže Nataša, dodajući da joj se dopada organizacija kolonije.

Novi prostor u Krčagovu dopada se umetnicima (Foto: N.T. UžiceMedia)

I Milica Josipović je iz Beograda, prvi put je na koloniji, sada je na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti, na smeru keramika. Prema njenim rečima kolonije je značajna za mlade umetnike jer imaju priliku da prođu kroz čitav tradicionalan proces.

– Od toga je sve i počelo. Veoma je važna interakcija sa drugim umetnicima iz drugih gradova i zemalja, mislim da se umetnost na taj način može da podigne na viši nivo i da napreduje.

Na koloniji je prvi put Sanja Živković iz Aranđelovca koja se bavi vajarstvom, oduševljena je starim zanatima i ovo je za nju prava prilika da se oproba.

– Poseban mi je doživljaj susret sa ovom glinom i to će mi ostati u dugom sećanju. Kamen i glina su potpuno različite stvari i ovo je za mene novo iskustvo. Volim iskušenja i ovo je prilika da isprobam nešto novo. Oduševljena sam i gradom i kolonijom.

Keramičarka Maruša Mazej, iz Ljubljane, u Užice je došla prvi put.

– Za koloniju sam čula od pijetalja. Ovo je prvi put da radim na tradicionalan način i veoma je zanimljivo. Mi u Sloveniji nemamo ovako nešto. Ovde je veoma prijatno, hrana je dobra i ljudi su veoma prijatni. Jedva čekam da vidim pečenje ovih predmeta, kaže  keremičarka iz Ljubljane.

Kolonija keramike Zlakusa: Kolonija je važna za srpsku kulturu

Profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti Lana Tikveša, Beograđanka, na koloniji je po drugi put, jer je u Zlakusi bila i krajem devedesetih.

– Kolonija je značajna umetnicima, ali i gradu Užicu i veoma je bitno da živi i dalje. Postoje i načini da se ona i unapredi, da joj budu priključene još neke manifestacije, radionice, rezidencijalni programi. Sve bi to bilo važno ne samo za koloniju, već za srpsku kulturu, jer sličnih kolonija nema mnogo u Srbiji, – smatra profesorka iz Beograda.

Keramičarka iz Užica Ana Lazić, predaje u Umetničkoj školi, učestvovala je i ranije na koloniji ističe da razlika ima, ali da novi prostor ima prednosti.

– Prednost kolonije je što se odvija ovde u gradu a ne u Zlakusi, što umetnici mogu na bolji način da organizuju slobodno vreme, u gradu su i sve im je na dohvat ruke. Inače, ova kolonija je izuzetna za sve nas, – kaže Užičanka Ana Lazić.

Ana Lazić, umetnica iz Užica (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Na dosadašnjim kolonijama nastali su mnogi radovi koji su smešteni u magacinu koji je obezbedio Grad Užice, gde čekaju projekat za galeriju keramike. Osim toga radi se i na otvaranju manje galerije u Zlakusi, gde će biti izložen deo radova. Značajan broj radova nalazi se u ateljeu Sofije Bunardžić. Oko 150 umetničkih radova je u Potpećkoj pećini, tako da posetioci često pitaju vodiče da li su ti predmeti nađeni u pećini i iz koga su doba.

Kolonija keramike Zlakusa: Selo pored grnčarije poznato i po drugim manifestacijama

A sve je počelo u Zlakusi pre više od 400 godina, naselju u blizini Užica, sa blizu 700 stanovnika. Meštani Zlakuse su poznati po grnčarstvu, osnovano je Udruženje lončara Zlakusa.

Pored Međunarodne kolonije keramike u Zlakusi, selo vredi videti i zbog Spomenika na Gradini, Etno udruženja „Zavičaj“, Spomen parka „Vešala“. U Zlakusu si održavaju razne manifestacije, kao što su: Sabor „Zlakusa u pesmi i igri“, „Jesen u Zlakusi“ i Međunarodni EKO kamp.

U selu Zlakusa se nalazi etno-park „Terzića avlija“ koji predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom, a delimično je turističko-ugostiteljski objekat.

Više o ovoj temi možete pogledati ovde.

26. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ Užice, otvorena je prostoru galerije „Reflektor“ u zgradi bivše kasarne u Krčagovu, 8. avgusta, i traje deset dana, završava se 18. avgusta.

Radovi sa prethodnih kolonija u magacinu čekaju galeriju keramike (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -