Cilj manifestacije da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji.

Manifestacija se organizuje u okviru kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe“ koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Kampanja je počela 12. juna i trajaće do polovine jula širom Srbije.

Užice je prvi grad u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku Evropske unije i predstavljanje uspešnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Zajedno sa predstavnicima Skupštine Grada Užica na čelu sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i državnim sekretarom Ministarstva za zaštitu životne sredine Draganom Jeremićem, ambasador Sem Fabrici obići će Regionalnu deponiju „Duboko“ izgrađenu uz donaciju Evropske unije, te Ženski centar Užice, socijalno preduzeće koje se uspešno bavi reciklažom tekstila, a koje je dobilo podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.

U Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor biće održana panel diskusija o zaštiti životne sredine, kao i predstavljanje drugih uspešno realizovanih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Zlatiborskom okrugu.

Podsećamo, kampanja „Pogledaj oko sebe“ ima za cilj da promoviše značaj zaštite životne sredine i ujedno podigne svest i pokrene na akciju sve građane,
zajednice i institucije naše zemlje da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti
životnog okruženja u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Kampanja se sprovodi zajedno sa Evropskom unijom, koja je najveći donatoru oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, podržavajući ujedno i Vladu Republike Srbije u misiji zaštite životne sredine i omogućavanju boljeg i zdravijeg života za sve građane.  

Samo za zaštitu životne sredine u našoj zemlji, Evropska unija je u poslednjih 19 godina donirala 402 miliona evra, a najviše je investirano u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, sisteme za zaštitu vazduha, sisteme za upravljanje medicinskim otpadom itd.

- Advertisement -