Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osnovano je 26. marta 1994. godine kao vanstranačka, profesionalna organizacija. Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovali su novinari, nezadovoljn radom Udruženja novinara Srbije.

Inicijatori su bili članovi Upravnog odbora Fonda solidarnosti i predstavnici tridesetak redakcija širom Srbije, mahom okupljenih u Sindikatu „Nezavisnost“, među kojima je bilo mnogo onih koji su napustili UNS. 

NUNS danas ima preko 3300 članova, broj raste iz dan u dan.

Osnovni ciljevi Udruženja su:

  • slobodno novinarstvo i pluralistički mediji,
  • unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda, 
  • zaštita prava i interesa novinara (medijskih profesionalaca), uključujući profesionalnu i pravnu zaštitu, 
  • međusobna saradnja novinara i novinarskih organizacija u zemlji i inostranstvu. 

Udruženje preduzima različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja.

Organi NUNS-a su Skupština (redovna Skupština održava se svake a izborna svake četvrte godine), Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Komisija za prijem novih članova.

Udruženje ima 19 poverenika u Srbiji i to u sledećim gradovima : Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kruševac, Subotica, Šabac, Čačak, Leskovac, Jagodina, Bor, Zrenjanin, Kikinda, Kraljevo, Pirot,  Vranje, Sremska Mitrovica, Užice, Novi Pazar i Leskovac.  Mreža poverenika će se i dalje širiti.

NUNS se bavi i organizovanjem seminara i edukacijom novinara, i izdavačkom delatnošću. Periodično izdaje stručni časopis Dosije a od 1. decembra 2010. informisanje članstva odvija se putem Newslettera NUNS-a.

NUNS dodeljuje godišnju novinarsku nagradu „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost, u saradnji sa istoimenim Fondom, osnovanim 1991. godine.

NUNS je od 1994. član Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sedištem u Briselu i Evropske federacije novinara (EFJ).

Jubilej NUNS-a biće obeležen u subotu, 25. maja 2019. godine, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, u od 19:00 časova.

- Advertisement -