02. oktobar

Priznanje „Pavle Ćirović“ fotografu Nikoli Petroviću

Svečanom skupštinom, održanoj u Vrnjačkoj Banji, Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ obeležilo vredan jubilej, 25 godina od osnivanja i rada.

Svečana skupština održana je 1. oktobra, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih medija iz Srbije, a putem platforme zoom obratili se i gosti iz zemlje i inostranstva – Gordana Jankoviće, misija OSCE, Gordana Svirac, samostalni medijski konsultant iz Toronta, Milica Pešić, izvršna direktorka MDI, Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja BH novinari, Klaus Daman, predstavnik DW Akedemie.

Sa skupa u Vrnjačkoj Banji (Foto: UM)

Ocenjeno je da udruženje i dalje treba aktivno da radi na unapređenju procesa projektnog sufinansiranja zajedno sa ostalim članovima medijske koalicije. Pored toga, zbog sve češćih problema sa autorskim pravima na fotografije, predloženo je da PU „Lokal pres“ formira zajedničku bazu fotografija koje će moći da koriste članice udruženja.

Priznanje „Pavle Ćirović“, jednog od osnivača Asocijacije, pripalo je mladom fotografu Nikoli Petroviću iz Kraljeva, polazniku novinarske škole. Nagradu je uručila Mirjana Jevtić ćerka Pavla Ćirovića.

Na skupu se govorilo i o iznalaženju mogućnosti za aktivniju podršku medijskim sadržajima za mlade kao i mogućnostima za bolju saradnju sa lokalnim samoupravama, posebno kada je u pitanju informisanje mladih, ali i izdvajanje značajnijih sredstava za tu namenu.

Analiza PU „Lokal pres“, koja je obuhvatila 10 gradova i opština u Srbiji je pokazala da su tokom 2018. i 2019. godine kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijksih sadržaja ove lokalne samouprave, tek 5,67% sredstava izdvojile za sadržaje za mlade.

Polaznici novinarske škole (Foto:UM)

Organizacija je ove godine bila poverena mladim ljudima, polaznicima novinarske škole, koju organizuje „Lokal pres“, a koji su nosioci inicijatite „Za sadržaje za mlade“, kojom se želi dati doprinos „boljem okruženju za mlade kroz njihovu bolju informisanost i veću uključenost u lokalne zajednice“.

Održavanje skupa finansijski je podržao Nacionalni fond za demokratiju (The National Endowment for Democracy – NED).

30. septembar

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ ove godine slavi 25 godina rada. Tim povodom u periodu od 30. septembra do 1. oktobra u Hotelu „Solaris Resort“ u Vrnjačkoj Banji biće organizovana svečana Skupština udruženja.

U okviru Skupštine će biti organizovan Bazar na kome će biti predstavljene aktivosti udruženja vezane za razvoj lokalnih medija, pravnu pomoć, doprinos unapređenju medijske pismenosti…

Na okruglom stolu u sredu, 30. septembra, govoriće se o održivost lokalnih medija u uslovima pandemije Kovid -19, dok će u petak, 2. oktobra, tema okruglog stola biti podrška medijskim sadržajima za mlade.

Sa Izborne Skupštine u Vrnjačkoj Banji (Foto: UM)

Podsećamo, na Izbornoj Skupšini u decembru 2018. godine za novog predsednika Upravnog odbora „Lokal presa“ izabran DRAGAN ĐORĐEVIĆ, Sremske novine – Sremska Mitrovica, a za  članove: ZVONKO DAMNJANOVIĆ, Nove knjaževačke novine – Knjaževac, STOJAN MARKOVIĆ, Čačanske novine i Ozon pres – Čačak, VLADIMIR MALEŠIĆ, TV Forum – Prijepolje i NIKOLA LAZIĆ, Bujanovačke – Bujanovac. Mandat novoizabranih članova Upravnog odbora produžen je na četri godine, pošto je do sada bio dve godine.

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ počela je sa radom krajem 1995. godine, kada se nekoliko lokalnih štampanih medija okupilo kako bi formirali neformalnu mrežu glasila koja bi uprkos snažnim pritiscima Miloševićevog režima izveštavala u interesu javnosti i u skladu sa profesionalnim standardima. 

„Ako ništa drugo, svako od nas će znati da nije sam u ovom ludilu“, rekao je tada Pavle Ćirović, direktor kragujevačkog nedeljnika „Svetlost“, i čovek koji je idejni tvorac i osnivač „Lokal presa“. 

Zbog pandemije kovid 19 skup će biti organizovan u skladu sa zdravstvenim propisima Republike Srbije.

Organizacija i održavanje ovogodišnje Skupštine finansijski je podržana od strane NED (National Endowment for Democracy).

- Advertisement -