Izbori bez nasilja – organizatorkeu kampanji ističu da su pred nam važni izbori, u koje će biti uključen najveći broj žena do sada. Atmosfera i podele u društvu nam govore o velikim rizicima za slučajeve nasilja prema ženama, pre svega kandidatkinjama i aktivistkinjama, ali i ženama u izbornoj administraciji.

Kampanja Izbori bez nasilja pred izbore u Srbiji koji će biti održani 3. aprila, a birači će glasati za izbor predsednika, narodne poslanike i lokalne odbornike. Odluku o raspisivanju predsedničkih izbora potpisao je juče, 2. marta, predsednik Nardone skupštine Ivica Dačić.  Oko  6,8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima u Srbiji.

Akademija ženskog liderstva (AŽL) pokrenula je kampanju „Izbori bez nasilja“ u okviru koje će prikupljati podatke o svim oblicima nasilja kojima su žene koje učestvuju u izborima izložene tokom izborne kampanje.

Ti podaci će obuhvatiti prikupljanje podataka o psihološkom (verbalnom), fizičkom, seksualnom uznemiravanju i nasilju kao i različitim vrstama pritiska, ucena, uznemiravanja kako u javnosti tako i unutar političkih organizacija.

Prikupljeni podaci biće pretočeni u preporuke koje će biti usmerene na pružanje sistemske zaštite žena angažovanih na javnim poslovima i time omogućiti njihovo ravnopravno učešće u izbornom procesu u budućnosti.

Poziv za učešće u kampanji Izbori bez nasilja

Pozivamo sve učesnice i učesnike izbora, novinarke, aktivistkinje NVO, kao i građane i građanke da prijave pretnje i sve druge oblike nasilja prema kandidatkinjama i drugim ženama koje učestvuju u izbornom procesu na tri načina: putem websajta www.liderke.org, na e mailprijavinasilje@liderke.org i putem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880.

Pred nam su važni izbori, u koje će biti uključen najveći broj žena do sada. Atmosfera i podele u društvu nam govore o velikim rizicima za slučajeve nasilja prema ženama, pre svega kandidatkinjama i aktivistkinjama, ali i ženama u izbornoj administraciji.

Ovom kampanjom želimo javnosti da skrenemo pažnju na neravnopravnu izbornu trku koje žene vode jer za razliku od muških kolega one moraju da se nose sa nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem. Na ovaj način verujemo da možemo da utičemo da se nasilje prema ženama u izborima smanji i podigne svest javnosti o važnosti borbe protiv ovih društvenih pojava.

AŽL već godinama prati nasilje prema ženama angažovanim u javnoj sferi. Akademija je bila deo Mreže SOS Vojvodina koja je 2019. pripremila izveštaj iz senke za Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja protiv žena i nasilja u porodici (GREVIO), saopšteno je iz Akademije ženskog liderstva (AŽL) u kampanji „Izbori bez nasilja„.

A u našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte tekstove UžiceMedia i šaljite nam svoje predloge:

uzice.media@gmail.com

Sa izbora održanih 2020. godine u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -