Izbori 2023: Prema podacima Gradske izborne komisije u biračkom spisku u Užicu ima 63.091 glasača, od ovog broja njih 57.500 je u Užicu, dok Sevojnu ima 5.591.

U Srbiji se danas, nedelja, 17. decembar, održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima će građani birati 250 poslanika Skupštine Srbije. Osim parlamentarnih, građani će glasati i na pokrajinskim izborima u Vojvodini, kao i na lokalnim u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Na zbirnoj listi za parlamentarne izbore nalazi se 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike (250) u srpskom parlamentu:

 1. Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane
 2. Ivica Dačić – Premijer Srbije
 3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka
 4. Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka zavetnici – Srpski pokret Dveri
 5. Dr Miloš Jovanović- NADA za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Novi DS S- POKS – Vojislav Mihailović
 6. Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost
 7. Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak– Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana Srbija centar , Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Novo lice Srbije)
 8. Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini / Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
 9. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin/SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin
 10. Zajedno za budućnost i razvoj – koalicija za mir i toleranciju
 11. Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi – Vuk Jeremić, dr Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković
 12. Dobro jutro, Srbijo – Saša Radulović (ĐB) – boris tadić (SDS) – Ana Pejić (Otete bebe)
 13. Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi
 14. Dr Branimir Nestorović – Mi – Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović
 15. Srbija na zapadu – da se struka pita
 16. Ruska stranka – Slobodan Nikolić
 17. Čedomir Jovanović – Mora drugačije
 18. Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina

Izbori 2023: Biračka mesta otvaraju se u 7:00, a zatvaraju u 20:00 časova.

Izbori 2023: Užice

Prema podacima Gradske izborne komisije u biračkom spisku u gradu Užicu ima 63.091, od ovog broja njih 57.500 je u Užicu, dok Sevojnu ima 5.591 birač.

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Užicu ima 88 biračkih mesta i to 83 u Užicu i pet birališta u Sevojnu.

Na biračkom spisku u Užicu je 700 glasača manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

Pokrajinski i lokalni izbori

Osim parlamentarnih, građani će glasati i na pokrajinskim izborima u Vojvodini, kao i na lokalnim u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd, u kojem pravo glasa ima 1.613.369 birača, na ukupno 8.273 mesta.

Pored Beograda, lokalni izbori se održavaju i u Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu, Šapcu, ukupno 65 mesta.

U Zlatiborskom okrugu lokalni izbori se održavaju u opštinama: Požega, Priboj i Prijepolje.

Inače, u raspodeli mandata mogu učestvovati samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, manjinske stranke i koalicije u raspodeli učestvuju i sa manje od tri odsto.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Narodna skupština na prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate, a konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Njihovim potvrđivanjem prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine. (Tanjug)

Užice (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Izlaznost na poslednjim izborima 2022. iznosila je 58,6 odsto.

- Advertisement -