Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Slave se treću nedelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu.

A običaji su sledeći: deca danas treba da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade, sokove), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan. Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Nakon što se deca „otkupe“ poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto: N. Tošić)

Osim današnjeg praznika  – Detinjci, predstoje i Materice i Oci, koji isto neguju okupljanje porodice, obnavljanje njenog zajedništva. Uspomene na rituale koji ih prate ostaju trajno u pamćenju.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

O Detinjcima, ali i Matericama i Ocima više na sajtu SPC.

- Advertisement -