Detinjci i običaji – Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Slave se treću nedelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu.

A običaji su sledeći: deca danas treba da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade, sokove), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan. Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Nakon što se deca „otkupe“ poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Detinjci i običaji – simbol čvrstih porodičnih veza

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Običaji na ovaj praznik pre svega, simbolizuju čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto: N. Tošić)

Poseban deo proslave čini svečani, ali posni ručak, koji je u skladu sa Božićnim postom. Jela su bogatija i raznovrsnija nego inače, simbolično predstavljajući radost i blagostanje koje donosi Božić.

Srpska Pravoslavna crkva naglašava značaj učenja dece o praznovanju i simbolici ovih praznika od najranijeg detinjstva. Cilj je da deca postepeno shvate i prihvate značaj ove tradicije. Velika pažnja se poklanja tome da pokloni ne moraju biti skupoceni; važno je da se praznik proslavlja u zdravlju, veselju, i da se narodni običaji očuvaju.

Osim današnjeg praznika  – Detinjci, predstoje i Materice i Oci, koji isto neguju okupljanje porodice, obnavljanje njenog zajedništva. Uspomene na rituale koji ih prate ostaju trajno u pamćenju.

Naredne nedelje su Materice, a potom i Oci, čime se završava ovaj jedinstveni niz porodičnih praznika koji ujedinjuju porodicu i pripremaju je za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -