Država će danas isplatiti drugi minimalac za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao deo paketa ekonomskih mera za smanjenje efekata koronavirusa.

Pomoć će leći i za velika preduzeća, najavljeno je ranije. Isplata će se izvršiti šest dana pre prvobitno najavljenog roka.

Zarade koje iznose oko 30.000 dinara leći će na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavila za ovu pomoć države. Za ovu namenu, iz državne kase biće uplaćeno 32 milijarde dinara.

Danas isplata druge minimalne zarade (Foto: UM)

Da podsetimo, isplata prvog minimalca počela je 7. maja, a još jedan, treći, radnici mogu da očekuju u prvoj nedelji jula.

Odmah po uplati, poslodavac može da prebaci minimalac na račun radnika, a ako se to ne dogodi, novac se vraća u državni budžet da bi se sprečile zloupotrebe. Novac na svojim računima, zaposleni tako mogu da očekuju do petka.

Dok preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, zaposlenima u velikim preduzećima sleduje 15.000 dinara po radniku čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Isplata tri minimalne zarade, jedna je od mera države za pomoć privredi da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Ovu pomoć koriste mikro, mala, srednja i velika preduzeća, preduzetnici, paušalci i poljoprivrednici, kao i ogranci stranih pravnih lica i predstavništva stranih kompanija.

- Advertisement -