Izloženi radovi u kombinovanoj tehnici su, kako kaže autorka, nastali uglavnom poslednjih godinu dana. Aleksandra Gordić je rođena u Požegi, a sada živi i radi u Gorobilju.

– Namera mi nije bila da oživljavam tradicionalnu umetnost već sam njeno stalno proživljavanje u sopstvenom okruženju prevodila u sopstveni jezik koji u svom arhetipu nužno sadrži igre i strukture narodne umetnosti. Motiv koji se da prepoznati, povod je za njegovo dalje oznakovljenje koje zalazi u strukturu crtačkog tkanja kojim se ispunjavaju čitave površine i na slikarski način prožimaju osnovni, centralni događaj u kompoziciji. Stoga se čitljivi, figurativni sadržaji apstraktovani u čist likovni jezik, koji se u primarnom tumačenju previđa, ali u daljem čitanju da povezati sa njegovim daljim univerzalnim značenjem (ruža, krin, drvo života, paun…), napisala je Aleksandra u katalogu za ovu izložbu.


Aleksandra Gordić

Aleksandra Gordić je završila FLU slikarski odsek, na Cetinju u klasi prof. Dragana Karadžića, dok je postdiplomske studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Blanuše. Član je ULUS-a od 1997. godine.

Sa izložbe u Gradskoj galeriji

Aleksandra je do sada izlagala na više od 100 izložbi u zemlji i inostranstvu i  dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i Prva nagrada na Izložbi umetnika Zlatiborskog okruga, specijalna pohvala žirija na Međunarodnoj izložbi Ex libris u Krakovu i posebna pohvala žirija za oblast miks-medija na Bijenalu umetnosti minijature balkanskih zemalja u Solunu.

- Advertisement -