Festival „Zalet“ je održan, ove, kao i prethodnih godina u Galeriji „Kovačević“ smeštenoj na Borovoj Glavi, koju je 1981. godine sagradio čuveni akademski slikar Božidar Kovačević, a nastavile da održavaju ovaj prostor i maksimalno se angažuju oko festivala, njegove ćerke, obe akademske slikarke, Aleksandra Kovačević i Slavenka Kovačević Tomić.

Koncept festivala je da se publici trokom trajanja festivala, predstave različiti sadržaji, izložbe, koncerti, prikažu filmovi, organizuju različite radionice, progovori o ekološkim temama.

Radionica keramike (Foto: Festival „Zalet“

Festival je svečano otvoren 22. jula, koncertom eminentnih umetnica Jelene Jovanović i Sunčice Nešić. Nastupio je Teatar „Inat“ i pop hor G.L.A.S.

Prve večeri festivala posetioci su uživali u izložbi akvarela Aleksandre Kovačević i izložbi fotografija Sunčice Nešić.

Narednog dana na programu su bile radionice keramike i oslikavanja gline, pod stručnim nadzorom Jasmine Pejčić.

Zatim su se učenici festivala priredili sećanje na Branku Ćopić, uz razgovor sa njenim ćerkama, čitanje priča i izložbu ilustracija iz njene knjige „Pričajuće iskre duše“.

Retrospektiva filmova i koncerti

Kada je filmski program u pitanju posetioci su mogli da vide filmove: „ČOVEK U SREBRNOJ JAKNI“, režija: Petar Jakonjić i „SONJA“, dokumentarni film o glumici Sonji Savić, režija: Dragana Kanjevac, film „CRVENO DOBA“, režija: Petar Jakonjić kao i autorsku predstavu  „ČEKAJUĆI GODOA“. Razgovor sa autorima vodio je Bogdan Zlatić.

Završnog dana festivala, u nedelju, učesnici i gosti mogli su da pogledaju filmove: „TRANSCEND“, autori Lola Petrović i Veljko Stanojević, „DIE SAMMLUNG (KOLEKCIJE)“, autori Niki Pokack i Adi Popadi, kao i film „NEW YORK ŠEST SATI RANIJE“ u režiji Dragane Kanjevac.

U večernjim satima upriličen je jazz koncert, a nastupili su: Jelena Jovović, vokal, Sofija Ćirović, vokal, i Miljan Mitrović, klavijature.

I završne večeri festivala u divnom ambijentu Galerije „Kovačević“ održan je koncert eksperimentalne muzike “ZLATIBORSKE EKSPRESIJE”, nastupali: Gera, Siniša i Kok.

Ekološko predavanje:  Spasimo zemljište

Tokom festivala organizovano je ekološko predavanje “Save soil”, gde je posetiocima predstavljen međunarodni projekat „Spasimo zemljište“, koji vodi lider ekološkog pokreta u Indiji Sadhguru u saradnji sa Ujedinjenim nacijama.

Razgovor, projekcije kratkih filmova i debate o važnosti očuvanja zemljišta vodio je Predrag Stanković, jedan od volontera i saradnika u projektu.

Festival traje zahvaljujući sestrama Kovačević, Aleksandri i Slavenki, a ovogodišnju manifestaciju je podržala finansijski opština Čajetina.

Sve u svemu, jedno zanimljivo druženje, sa dosta dobrih sadržaja, i toliko lepote na jednom mestu.

Hor „Glas“ (Foto: Festival: „Zalet“)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -