Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom okuplja 19 osoba, od čega je sedmoro dece sa nekim od poremećaja iz autističnog spektra. U udruženju smatraju da to nije konačna brojka obolelih, jer se „neki roditelji ne javljaju iz raznoraznih razloga, ili se tek jave kada su problemi jako veći ili složeniji“,- navedeno je na sajtu Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.
Udruženje je neprofitna organizacija i svi aktivni članovi su roditelji. Rad udruženja je usmeren na osnivanju što više različitih vidova aktivnosti podrške za osobe sa autizmom i njihove porodice. Sve aktivnosti imaju osim edukativnog, inkluzivan i kulturni karakter. Cilj svih aktivnosti je da se osobama sa autizmom omogući što više novih i kvalitetnih sadržaja, poboljša kvalitet života cele porodice i spreči institucionalizacija,- navode aktivisti.
Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba.
To je složen razvojni poremećaj, obično se javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.
Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umesto u prvom licu ‘ja’, često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima.
Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.
Ponašanje autističnih osoba karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.
Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

- Advertisement -