Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će stupiti na snagu 3. aprila, povećaće sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.
S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će, čini se pogoditi, vozače bez pojasa, jer će kazna biti 10.000 dinara.
Istakao je da će se kontrolisati i vezivanje pojaseva na zadnjem sedištu, kako bi najteže posledice bile izbegnute.
Arsov kaže da vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija: s jedne tu je samo nekoliko sekundi da vežu sigurnosti pojas, dok sa druge strane imaju statistiku koja pokazuje da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas.
Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana.
Izmenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.
– Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, oni su svi svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sedaju za volan – kaže Arsov.
Zato će, dodao je, saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.
– Na taj način i sa strožim kaznama uspećemo da smanjimo broj stradalih u saobraćaju, – zaključio je Arsov.
Izvor:Tanjug

- Advertisement -