Akademiji su prisustvovali Aleksandar Nikolaevič Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije koji je primio Gramatu zahvalnosti za Aleksandra Vasiljeviča Čepurina, ambasadora Ruske Federacije u Srbiji i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije koji je primio Gramatu zahvalnosti za Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova Republike Srbije, Ivicu Dačića.

Aleksandar Konanihin i Nemanja Spalović

Predsednik Srpsko-ruskog kluba Nemanja Spalović je rekao da su ambasador i ministar dobili Gramate za nemerljiv doprinos na polju jačanja srpsko-ruskih diplomatskih veza, a povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih veza Srbije i Rusije, ali i danas, možda u presudnim trenucima za Srbiju i njenu svetu zemlju – Kosovo i Metohiju, velika uloga prijateljske ruke pružene od strane Ruske Federacije.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je istakao da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, niti proterivati njihove diplomate i da je priznanje koje je primio za ministra Dačića potvrda dobrog rada ministarstva spoljnih poslova na jačanju diplomatskih veza Srbije i Rusije.

Veljko Odalović i Nemanja Spalović

On je dodao i da je postojanje srpsko-ruskog prijateljstava, kao što je Srpsko-ruski klub, neophodno i dobro radi gajenja dobrih prijateljskih odnosa naša dva naroda. U programu Akademije su učestvovali Hor „Zlatiborska vila“, Etno grupa „Đurđevak“, pesnikinje Nađa Đoković, Dijana Gagić i Milena Čantrak. Na akademiji su govorili i profesor istorije Oliver Mićić Bućić o „Srpsko-ruskim odnosima tokom Srpske revolucije“, jerej Vladimir Dukanac, magistar teologije sa temom „Rusko-srpski odnosi kroz prizmu pravoslavlja“, mr Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji o „Rusko-srpski odnosi tokom Prvog svetskog rata“, i istoričar i predsednik Srpsko-ruskog kluba Nemanja Spalović, o „Ruskoj emigraciji u Srbiji.“

- Advertisement -