Danas počinje leto, obdanica je najduža a dan traje 15 sati i 35 minuta. Sudeći po vremenu i visokim temepraturama leto je već stiglo.

Leto zvanično počinje danas, četvrtak, 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

U isto vreme, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Sunce je izšlo u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega 8 časova i 24 minuta.

Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok. Ne zaboravite u ovim toplim danima da se štitite od sunca, naročito u najtoplijem delu dana od 10.00 do 18.00 časova. Ukoliko ne morate u tom delu dana ostanite u kući ili u hladovini.

Uveliko je vreme da se razmišlja o letovanju.

Temperatura danas do 39 stepeni, očekuje se još vrelije

Danas vrelo, čak i do 39 stepeni na jugoistoku Srbije.Očkuje se da sutra I za vikenda bude još toplije.

Suta, u petak pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 stepeni.

I u subotu sunčano I toplo, sa visokim dnvnim temperaturama I do 40 stepeni. Posle podne i uveče veoma retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Ylaatarsko jezero (Foto: N.Tošić UM)

U nedeju u većini krajeva pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 18 do 24, a najviša od 33 na severozapadu do 39 stepeni na istoku i jugu Srbije.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -