Svetski dan slobode medija, svet ove odine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad slobode medija.
Udruženje novinara Srbije (UNS) je povodom Svetskog dana slobode medija uputilo proglas u kojem zahteva da vlast uspostavi „istinski dijalog“ s medijskom zajednicom u cilju završetka medijske strategije.
UNS zahteva i da se pomogne finansiranje medija, pre svega lokalnih, kao i da se na sud izvedu ubice novinara Milana Pantića i Dade Vujasinović, tražeči i da se Specijalno tužilaštvo pozabavi slučajevima više od 40 medijskih radnika iz Srbije ubijenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bombardovanja 1999. i na Kosovu između 1998. i 2005. godine.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) će danas, u četvrtak, u Medija centru u Beogradu održati zajedničku konferenciju sa sindikatom Nezavisnost, a 8. maja će dodeliti nagradu za istraživačko novinarstvo.
Nezavisno NUNS i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ su sve medije, novinare i novinarke pozvali da danas, 3. maja, na Svetski dan slobode medija, isključe ton, zamrače ekrane i ćutanjem se od 11.55 do 12.00 pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ da bi vlasti i javnost još jednom upozorili na, kako su ukazali, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.
Na ovogodišnjoj rang listi slobode medija organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija se nalazi na 76. mestu, što je pad od 10 mesta u odnosu na prošlu godinu. Slovenija se nalazi na 32. mestu, BiH na 62, Hrvatska na 69, dok Crna Gora zauzima 103. mesto.
Srbija je tako ponovo zabeležila pad, budući da je nazadovala i na prošlogodišnjoj listi, s 59. na 66. mesto.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvo je povodom Svetskog dana slobode medija, sve društvene i državne aktere i organizacije, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija, da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, na njihovu uređivačku politiku i novinare, dok je medije pozvao da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.
Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.
Podsetio je da su prošle godine, po podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.
Obraćajući se Zaštitniku građana novinari ukazuju da su, pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophođenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.
Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.
Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

- Advertisement -