To se potvrdilo i ovih dana kada je lepo vreme izmamilo brojne šetače, bicikliste, ali i enduro motoriste iz Srbije. Nizak vodostaj na jezeru inspirisao je pojedince da pecaju, a opet, drugi su uživali u lepoti jezerske vode.
Ovo je prilika da se podsetimo da je jezero u Zaovinama gornja akumulacija za RHE Bajina Bašta koje je nastalo pregrađivanjem korita  reke Beli Rzav, dok je donja, akumulaciono jezero HE Bajina Bašta u Perućcu. Kada Drina nabuja zbog velike količine padavina, onda se višak vode cevima koje su postavljene u dovodno odvodni tunel koji je prosečen kroz planinu Taru, ubacuje u gornju akumulaciju, u jezero u Zaovinama.  Tako je voda iz Drine potekla uz planinu Taru i spojila se s vodom Belog Rzava.
RHE Bajina Bašta važna je rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom povećane potrošnje ili sušnog perioda kada zahvaljujući akumulaciji u Zaovinama proizvodi električnu energiju. RHE je puštena u rad 1982. godine.
Dobri poznavaoci smatraju da je RHE Bajina Bašta jedinstvena u svetu, po mnogo čemu, a između ostalog i zbog toga što  je njena akumulacija na Tari najveća, od oko 150 miliona metara kubnih vode.
Osim toga, na uzvišenjima oko jezera raste Pančićeva omorika, gde ju je poznati srpski naučnik i otkrio.

- Advertisement -