Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa, ubijen je na Vaskrs pre 19 godina. Ćuruvija je likvidiran 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja, u trenutku

Slavko Ćuruvija (Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija, Youtube, printscreen)

kada je sa suprugom Brankom Prpom ulazio u haustor zgrade u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Pred Specijalnim sudom vodi se postupak protiv načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovićaa, načelnika Beogradskog centra DB Milana Radonjić, inspektora Ratka Romića i pripadnika tog resora Miroslava Kuraka.

Navršava se 24 godine od smrti Dade Vujasinović

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se navršava 24 godine od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović. Kako je UNS-u rečeno u Višem javnom tužilaštvu, povodom smrti Radislave Dade Vujasinović i dalje je u toku predistražni postupak.

– Tek kada se okonča predistražni postupak tužilac će biti u mogućnosti da oceni i proceni da li se i u čijim radnjama stiču obeležja bića nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način i u kom pravcu će biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka. Status ovog predmeta i dalje je otvoren i aktivan i nije doneta odluka u bilo kom pravcu, ali se aktivno radi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica i okolnosti događaja – rečeno je UNS-u u Višem javnom tužilaštvu.

Holandski forenzički institut u Hagu kojem je Ministarstvo pravde septembra 2015. godine prosledilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke.

Zaključak izveštaja dostavljenog Višem javnom tužilaštvu jula 2016. godine je da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

Dada Vujasinović (Foto: Youtube screenshot)

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da je „zahvaljujući radu Komisije, pronađen dokazni materijal (2013.), za koji se godinama verovalo da je uništen tokom bombardovanja 1999. godine i da je Komisija posredovala da svi dokazi budu predati na superveštačenje u jedan od najkredibilnijih forenzičkih instituta na svetu – Holandski forenzički institut (Netherlands Forensic Institute – NFI)“.

– Sve dok Tužilaštvo ne bude spremno da zatvori postupak, to neće učiniti ni Komisija. U međuvremenu, pozivamo sve koji imaju neka saznanja, dokaze, ili informacije koje bi mogle doprineti istrazi, da ih dostave Komisiji ili pomenutom tužilaštvu, kako bi mogli biti provereni – rekao je Matić.

Kako dodaje, Tužilaštvo i Komisija su u kontaktu, a posle rezultata superveštačenja koje je obavljeno u Holandskom forenzičkom institutu i potom objavljeno, Komisija nije obaveštena o drugim aktivnostima Tužilaštva“.

– Komisija veoma poštuje nezavisnost Tužilaštva i ne meša se u njegov rad, već očekuje adekvatne rezultate – rekao je Matić.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta. Kostić je praktično veštačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

– Komisija se ne meša u rad Tužilaštva, ali uzimajući u obzir da je slučaj bio pasiviziran, jedini način da se otvori istraga bio je da se posumnja u ubistvo, što je tužiteljka i učinila. Koliko smo razumeli, osnov za to su bile sumnje iznete u veštačenje privatnog veštaka koje su superveštačenjem razjašnjene – rekao je Veran Matić UNS-u.

Izvor: UNS i Kurir

 

- Advertisement -