Platforma za okupljanje medija alternativne medijske scene u Srbiji, predstavljena je na skupu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu.

Sa ciljem da okupe medije koji su, uprkos naletu komercijalizacije u sferi javnog informisanja i jakih političkih pritisaka, sačuvali novinarsku profesionalnost i insistiraju na poštovanju etičkih standarda, inicijatori ovog dokumenta pozivaju ostale medije da im se pridruže. Navode da će se zalagati za bolji zakonski položaj medija i odbranu osnovnih društvenih vrednosti u Srbiji.

Koliki je izazov pred njima pokazuje i ono što su inicijatori imali na umu kada su se odlučili na ovaj potez, za koji navode da je preduzet „imajući u vidu da je medijska scena u Srbiji opterećena snažnim političkim pritiscima i da ogromna većina medija ne radi u javnom interesu već samo i jedino u interesu vlasti i ekonomske elite.“

Takođe, precizira se da se jasno može prepoznati značaj stvaranja „snažnog i dinamičnog medijskog sektora u kojem će se odvijati saradnja i komunikacija između građana, organizacija civilnog društva i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva i posredovanja drugih struktura moći“.

Akcentuje se značaj održivost medija civilnog društva za lokalno i regionalno informisanje, te zaključuje:

– Striktno privrženi javnom interesu, medijskoj profesiji i poštovanju etičkih standarda novinarstva, odlučili smo da formiramo Mrežu medija civilnog društva, ne kao novu organizaciju, već kao platformu za saradnju koja će se zasnivati na jasnim principima i vrednostima, i koja će, uz međusobnu koordinaciju, raditi na ostvarenju svojih ciljeva.

Sa ambicijom da okupi medije koji ostaju privrženi interesu javnosti, novinarka Jovanka Marović kao jedan od ciljeva onih koji su stali iza dokumenta navodi:

– Da zajednički radimo na stvaranju uslova za osnivanje, razvoj i nesmetano funkcionisanje medija civilnog društva, kroz posebne programe podrške direktnih i indirektnih subvencija.

U srpskom društvu, koje je preplavljeno proizvodima komercijalnih medija, u dokumentu predstavljenom u glavnom gradu Vojvodine se ukazuje da se kod tih, ali i kod javnih medija, uočava  „niz slabosti koji im onemogućavaju da rade u interesu građana i da budu kontrolor vlasti i istinski korektiv brojnih političkih i društvenih devijacija“.

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović, ističe da se ta vrsta medija pokazuje „kao nedovoljno sposobna da radi u javnom interesu“:

– Ako pobrojite sve te medije koje sada prepoznajemo kao ozbiljne, profesionalne medije, videćete da su veliki broj njih zapravo mediji civilnog društva,- izjavio je Sejdinović.

Sa uverenjem da mediji civilnog društva mogu parirati komercijalnim, inicijatior Platforme pozivaju na njihovo uvezivanje i saradnju.

Ako pobrojite sve te medije koje sada prepoznajemo kao ozbiljne, profesionalne medije, videćete da su veliki broj njih zapravo mediji civilnog društva.

Sejdinović dodaje da se kvalitetno i kritično novinarstvo u Srbiji u dobroj meri preselilo u sektor medija civilnog društva, iako je on nedovoljno prepoznat i u domaćem zakonodavstu i u domaćoj medijskoj praksi. Tu priliku, navodi on, ta medijska sfera trebalo bi da iskoristi.

– Potrebno je da se jasno i precizno zakonski definišu mediji civilnog društva, kako bismo se pripremili za taj period kada oni mogu, eventualno, zajedno da kroz razna vrsta umrežavanja dođu do određenih fondova. Uz to, potrebno je da pored te vrste saradnje sarađujemo i na afirmaciji zajedničkih vrednosti,- kaže.

U to ime, među sedam principa vrednosti i ciljeva za koje se inicijatori zalažu navode se i sloboda izražavanja, demokratske vrednosti, vladavina prava, pluralizam, zaštita ljudskih prava i zaštita interesa neprivilegovanih grupa.

Poslednji pokazatelj pogoršanja medijske klime u Srbiji je izveštaj Reportera bez granica za 2017. godinu, objavljen krajem aprila, gde je zabeležen pad na listi medijskih sloboda za deset mesta u odnosu na godinu dana ranije.

Tekst objavljene Platforme inicirali su i podržali portal Autonomija iz Novog Sada, Televizija Forum iz Prijepolja, portali Far iz Dimitrovgrada, Pančevo siti, Glas Šumadije iz Kragujevca, Jugpres iz Leskovca, zatim Lice ulice iz Beograda, Nova Naša reč iz Leskovca, Webinfo iz Bečeja, VOICE iz Novog Sada, Omnibus iz Pančeva, Čaladi ker iz Novog Sada, CRO-info iz Subotice, Fake News tragač iz Novog Sada i Cenzolovka iz Beograda.

Autor teksta: Miloš Teodorović

Foto: Preuzeto sa sajta NDNV

- Advertisement -