Bučje, u opštini Priboj gradi novu crkvu, predviđeno je da se na Spasovdan, 25. maja, služi Liturgija u hramu uz prisustvo većeg broja vernika. Gradeći hram izgrađujemo sebe. Ugradite i Vi veru i ljubav u hram Vaznesenja Hristovog u Bučju, navodi se u informaciji iz Bučja.

Ukoliko ste u mogućnosti priložite sredstva za izgradnju hrama Vaznesenja Hristovog u Mesnoj zajednici Bučje, opština Priboj, koji uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike Mileševskog gospodina Atanasija, gradi verujući narod ovog kraja.


Hram Vaznesenja Hristovog u Bučju gradi se u centru ove mesne zajednice, pored zgrade osnovne škole, koja se rekonstruiše u Školu u prirodi za boravak dece i imaće turistički značaj.


U 2020. godini je kupljeno zemljište za izgradnju, 15.12.2020. su izliveni temelji koje je 26.06.2021. godine Vladika Atanasije osveštao i krenula je izgradnja. 2. juna 2022. godine na Spasovdan je služena Liturgija prvi put uz prisustvo većeg broja vernika.

Pozivamo i molimo, sve ljude dobre volje, sve pojedince i pravna lica, koji žele i imaju mogućnost da doprinesu izgradnji hrama Vaznesenja Hristovog u Bučju, da svoje uplate izvrše na namenski račun Građevinskog odbora za izgradnju hrama Vaznesenja Hristovog, u Banci Poštanska štedionica: 200-3205040101945-66 ili kontaktirati predsednika Građevinskog odbora Marka Janjuševića na telefon: +381642066826 ili mail markojanjusevic@yahoo.com

Gradeći hram izgrađujemo sebe. Ugradite i Vi veru i ljubav u hram Vaznesenja Hristovog u Bučju, navedeno je u informaciji koju nam je prosledio Marko Janjušević, predsednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama Vaznesenja Hristovog u mestu Bučje. Marko nam je prosledio fotografiju izgleda crkve i plakat.

Predviđeno je da se Liturgija u novoj crkvi suluži na Spasovdan, koji je spomen na dan kad se Isus Hrist vazneo na nebo nakon što je završio svoju zemaljsku misiju. Tom događaju, koji se zbio na Maslinovoj gori kod Jerusalima, prisustvovali su Hristovi apostoli.

Vaskršnjim pozdravom „Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse“ pravoslavni vernici pozdravljaju se sve do Spasovdana.

Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. Pokretnog je datuma i obeležava se u šesti četvrtak nakon Vaskrsa ili četrdeseti dan po vaskrsenju Hristovom.

U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i spada u red zapovednih praznika koji slave svi vernici.

Čitajte i druge putopise i reportaže sa portala Užicemedia.

- Advertisement -