Duško Ljujić, direktor JKP "Vodovod" (Foto: Grad Užice)

Užička voda ispravna – nema mesta glasinama o neispravnosti, sve je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, potvrdio je direktor užičkog „Vodovoda“.

Voda za piće koju JKP “Vodovod” isporučuje građanima Užica u potpunosti je ispravna i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode”, saopštio je direktor JKP “Vodovod” Duško Ljujić i demantovao navode koji su se juče pojavili u medijima i na društvenim mrežama o navodnoj neispravnosti vode koju Užičani piju.

Tvrdnja na osnovu nekoliko uzoraka da je voda neispravna je apsurdna, smatra Ljujić, i navodi da je voda u poslednjih pet godina bila neispravna već bi od strane nadležnih institucija bila proglašena za takvu.

– Mi svakodnevno uzimamo fizičko-hemijske, mikrobiološke i biološke analize u Fabrici vode a pored nas i za naš račun Zavod za javno zdravlje Užice sedmično uzima uzorke sa Fabrike vode i sa osam slučajno izabranih točećih mesta. Od puštanja Fabrike vode u rad do danas sve analize koje su uzete sa uzorka pokazuju da je 100 posto užička voda ispravna.

Po Ljujićevim rečima dešava se da se „zbog stanja mreže pojave u delovima mreže mikrobiološke neipravnosti koje su isključivo vezane za mrežu. Ne može se reći da ako se od 20 uzetih uzoraka u jednom pojave aerobne mezofilne bakterije čija je najveća koncetracija 10 a njih bude 15 da je voda neispravna. To apsolutno nije tačno, rekao je direktor „Vodovoda“ i dodao:

– Po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće dozvoljeno je 50 aerobnih mezofilnih bakterija u flaširanoj dok je u prerađenoj dozvoljeno 10. I po tom kriterijumu značajno smo strožiji i u odnosu na kriterijume EU.

On je dalje navo da je bilo problema na mreži gde je uočeno da se pojedine mikrobiološke neispravnosti ponavljavaju i sve one ulaze u ukupan broj neispravnosti.

– Tako smo videli da je u jednoj mesari sedam uzetih uzoraka mikrobiološki neispravno. Ako je u okolini voda ispravna, a samo u toj mesari neispravna logičan je zaključak da je problem u unutrašnjim instalacijama. Takođe, u jednoj pekari bilo je značajnih ponavljanja mikrobioloških neipsravnosti ali smo utvrdili da u toj pekari ima i izvorska voda, gde oni s vremena na vreme koriste tu vodu, pa dolazi do mešanja vode i pojave bakterija.

Ono što je po rečima direktora Ljujića važno istaći i da su ove bakterije koje se pojavljuju potpuno bezopasne i nemaju uticaj na zdravlje ljudi, prenosi gradski sajt.

Duško Ljujić, izjave za medije (Foto: Grad Užice)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -