Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Užica nastavlja sa aktivnostima usmerenim ka povećanju bezbednosti dece u saobraćaju.

Budimir Vujović, član Gradskog veća zadužen za oblast saobraćaja i trgovine istakao je da je za ovu godinu planirana realizacija projekta „Pažljivkova smotra“, koji će uključiti predstavnike lokalnih samouprava, osnovne škole, predškolsku ustanovu, roditelje, učitelje i vaspitače.

Budimir Vujović, član Gradskog veća zadužen za oblast saobraćaja i trgovine (Foto: Grad Užice)

„Pažljivkova smotra“ obuhvata decu predškolskog uzrasta i učenika prvog i drugog razreda osnovne škole, na temu bezbednosti dece u saobraćaju. Osnovni cilj realizacije smotre je razvoj i unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece, a posebno unapređenje znanja i stavova o bezbednom učešću dece u saobraćaju.

Školska smotra će se organizovati u utorak 25. februara 2020. godine u svim školama i vrtićima na teritoriji grada Užica. Već godinama se sprovodi akcija Pažljivko u saobraćaju gde deca dobijaju besplatno knjige u kojima mogu naučiti kako da se ponašaju u saobraćaju. Lokalna samouprava će nastaviti dalje aktivnosti po pitanju bezbednosti dece u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Crvenim krstom, Udruženjem Roditelj i svim ostalim relevantnim činiocima, – naveo je Vujović i dodao da će ovom akcijom biti obuhvaćeno oko 2000 dece, koja će moći u vidu testa da provere koliko su edukovani i spremni da učestvuju u saobraćaju.

Prema metodologiji realizacije „Pažljivkove smotre“, deca će se nadmetati u četiri faze smotri, i to školskoj, opštinskoj, regionalnoj i republičkoj smotri. Pripremanje dece za smotru vrši se iz knjige Pažljivkova pravila u saobraćaju, koja je deci podeljena na početku školske godine.


Od svog osnivanja Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi preventivne aktivnosti namenjene bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, naročito dece kao jedne od ranjivijih kategorija.

Školska smotra je u utorak, 25. februara 2020. godine, u svim školama i vrtićima na teritoriji grada Užica. 

O akcijama koje je MUP ranije organizovao na linku Užicemedia.

- Advertisement -