Apel za bezbednu grejnu sezonu uputili su iz MUP – Sektor za vanredne situacije, da građani vode računa, budu odgovorni, provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo.

U saopštenju se navodi da period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima.

„Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Apel za bezbednu grejnu sezonu: da građani obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone:

  • Ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala,
  • Ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom,
  • Ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora (isključite električne uređaje kada izlazite iz kuće).
Brojne male privatne kotlarnice (Foto: Arhiva UžiceMedia)

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca,apeluju iz Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije“, navedeno je u saopštenju MUP – Sektor za vanredne situacije.

Da li se u Užicu diše?

Prema najnovijim istraživanjima, Užice se suočava sa izazovom visokih nivoa zagađenja vazduha, čime se postavlja pitanje o dugoročnim posledicama po zdravlje građana i životnu sredinu, uvod je u tekst Užicemedia koji istražuje uzroke i posledice zagađenja vazduha u Užicu, analizira trenutne inicijative za rešavanje ovog problema i postavlja pitanje – kako možemo zajedno raditi na stvaranju čistijeg i zdravijeg vazduha za buduće generacije?

Poslednjih godina Užičani su sve više svesni ozbiljnosti problema koji se tiče kvaliteta vazduha u gradu. Dok se sunce bori da probije kroz gusti oblak dima, pitanje zagađenja postaje goruće za ovu zajednicu. Dozvoljena vrednost PM 2,5 čestica je 5, a Užice ovih dana ide i preko 40.

Ne palite kontejnere (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Osim toga građani treba da vode računa de ne uništavaju i ne pale kontejnere, jer je i inače sitaacija po pitanju aerozagađenja za brigu.

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -