Poletno-sletna staza izgrađena je 1983. godine i duga je 3085 metara sa dva predpolja i osnovnom stazom. Na severozapadnom pragu poletno-sletne staze je izgrađena okretnica, a pored jednog i drugog kraja praga, izgrađene su platforme.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, prva faza projekta obuhvatiće sanaciju oštećenih delova kolovozne konstrukcije jednog dela poletno-sletne staze nastalih tokom NATO bombardovanja, dok će se u drugoj fazi raditi sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze. Trećom fazom planirana je izgradnja kolovozne konstrukcije rulne staze i gradnja nove platforme.

Mihajlo Zdravković direktor “Aerodroma Srbije”, najavio je prilikom nedavne posete Užicu da će Vlada Republike Srbije u ovoj godini uložiti 300 miliona dinara, kako bi cela pista u dužini od 3.087 metara bila stavljena u funkciju. Takođe, najavio je i izgradnju nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona, piše gradski sajt.

Rok za podnošenje prijava po pozivu za izradu projektno-tehničke dokumentacije je 21. april 2021. godine.

Aerodrom „Ponikve“ Užice  se nalazi 12 km severozapadno od Užica. Nalazi se nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Građen je od u periodu od 1979. do 1983. godine. Nakon četiri godine postojanja jedno vreme je bio civilni, pa je uveden let Beograd -Užice -Tivat, koji je kasnije ukinut zbog nerentabilnosti.

Tokom NATO bombardovanja aerodrom je teško oštećen.

Prema nekim ranijim najavama Srbija bi do 2025. godine trebalo da ima najmanje pet novih aerodroma, među njima je i aerodrom Ponikve kod Užica.

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“se obavezao se da će uložiti značajna sredstva u potpunu obnovu piste aerodroma Ponikve i stratešku podršku u nameri da se obezbede uslovi za civilni saobračaj. U obnovu aerodroma Ponikve je uključena je i lokalna uprava Grada Užica.

Svojevremeno je lokalna samouprava pokrenula postupak prenosa imovine aerodroma na Republiku Srbiju, na osnovu čega je kasnije doneta takva odluka.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -