Narodno pozorište u Užicu biće domaćin Festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“ od 15. do 22. oktobra, prvi put od kada festival postoji. U okviru festivala u takmičarskom programu za osam dana biće izvedeno sedam dečijih predstva iz sedam srpskih pozorišta van Beograda.

Osmi dan užičko pozorište će izvesti predstavu u čast nagrađenih „U cara Trojana kozje uši“ po tekstu Ljubivoja Ršumovića, u režiji Borisa Todorovića, koja je inače, dobitnik dve nagrade na „Malom Joakimu“. O nagradama festivala odlučivaće tročlani žiri: Branko Popović, reditelj, Tanja Jovanović, glumica i Snežana Kovačević, kostimograf.

Direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović je istakao veliki značaj „Malog Joakima“ u negovanju buduće, nove pozorišne publike.

-Želimo da na načine koji su imanentni pozorištu podržimo ono što jesu vrednosti, a ono što nisu, pomerimo u stranu i da zajedno nađemo način kako ovo društvo da bude naprednije i bolje, a pozorište, što i jeste naš osnovni strateški cilj, ostane brana svakom primitivizmu i divljaštvu. Mislim da kultura i obrazovanje to, pre svega, jesu.

„Mali Joakim“ je po rečima Stamatovića posvećen 9. oktobru, Danu grada Užica, a njegova osnovna načela su poštovanje estetskih kriterijuma, moralnih vrednosti, tradicije i srpske istorije.

Selektor „Malog Joakima“ je Boris Todorović, pozorišni koji je pogledao 11 predstava koliko je i bilo prijavljeno i odabrao sedam za takmičarski progra.

– Veoma je važno kreirati buduću publiku, a to se radi stvaranjem predstava za decu. Bez obzira na veoma teške uslove u kojima nastaju, njihov kvaliutet je odličan,- kaže Boris Todorović.

Grad Užice i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili su za organizaciju „Malog Joakima“ po 500.000 dinara. U Organizacionom odboru na čijem čelu je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika, su i Stanimirka Smiljanić Raonić, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Užice i Milenija Marković, prosvetna inspektorka.

Ulaznice za „Mali Joakim“ deca i roditelji mogu kupiti pojedinačno po ceni od 300 dinara, a ako deca dođu organizovano iz vrtića i škola, cena karte je 150 dinara.

REPERTOAR „MALOG JOAKIMA“

Ponedeljak, 15. oktobar, 12 sati – N. Ilić „DAMOJED“, r. A. Trmčić

PRVO PRIGRADSKO POZORIŠTE – PLUS TEATAR – LAZAREVAC

Utorak, 16. oktobar, 14 sati – V.Igo „ZVONAR BOGORODIČINE CRKVE U PARIZU“, r.Z. Lozančić

KRUŠEVAČKO POZORIŠTE

Sreda, 17. oktobar, 12 sati – R. Pavelkić „ZBRKA OKO VUKA“, r.M.Dinulović

REGIONALNO POZORIŠTE NOVI PAZAR

Četvrtak, 18. oktobar, 14 sati – J.J.Zmaj „NESREĆNA KAFINA“, r. N. Savić

ŠABAČKO POZORIŠTE I CENTAR ZA KULTURU VALjEVO

Petak, 19. oktobar, 10 sati – N. Ilić “PLAVI ZEC“, r D. Alić

NARODNO POZORIŠTE PIROT

Subota, 20. oktobar, 16 sati – H.K.Andersen CVEĆE MALE IDE“, r. M. Krstić

POZORIŠTE LUTAKA NIŠ

Nedelja, 21. oktobar, 17 časova – Lj. Ršumović „TRNOVA RUŽICA“, r. M. Milovanović

POZORIŠTE ZA DECU KRAGUJEVAC

Ponedeljak, 22. oktobar, 18 sati – predstava u čast nagrađenih, Lj. Ršumović „U CARA TROJANA KOZJE UŠI“, r. B. Todorović

NARODNO POZORIŠTE UŽICE

- Advertisement -