Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je izjavio ovim povodom da je konferencija posvećena hrani koja je važna kako na viljušci tako i u polju. Srbija ima dobru hranu poput Švedske, a da bi se i dalje razvijala u ovoj oblasti potrebno je da sačuva čistu vodu, vazduh, da upravlja otpadom i sprovodi sve aktivnosti za očuvanje zdrave životne sredine. Ambasador Lundin je istakao da Švedska i dalje želi da nastavi saradnju sa Srbijom koja već godinama traje

Imamo poslovni potencijal koji treba još razvijati. Ova tema je važna jer za proizvodnju zdrave hrane treba imati čistu životnu sredinu, a i Švedska i Evropska unija žele da i u Srbiji, bude čisto kao i u ostalim zemljama,- rekao je ambasador Jan Lundin.

Švedska već sarađuje sa 17 opština u Srbiji u oblastima reciklaže i upravljanja otpadom, u prečišćavanju otpadnih voda, a na konferenciji na Zlatiboru učestvovali su predstavnici sedam lokalnih samouprava iz Zlatiborskog okruga. Poznato je da je Švedska ulagala i ulaže u rad i razvoj regionalne deponije „Duboko“. Ambasador Jan Lundin je najavio razgovore o mogućnostima dalje saradnje sa JKP „Duboko“, jer, kako je rekao, cilj je da se spreče negativni uticaji deponije na kvalitet vode bez koje nema razvoja poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane što je veoma bitno, jer „hranom koju jedemo menjamo svet“. To šta jedemo je globalno pitanje, jer utiče na sve sadašnje i buduće generacije, međutim, hranu treba posmatrati i u lokalnom kontekstu, jer se ona proizvodi na lokalnom nivou, rekao je ambasador Jan Lundin.

Birgita Tenander, menadžerka projekta „Hrana sutrašnjice“ iz Švedskog instituta, istakla je da je za hranu veoma bitno kako se proizvodi i kako se konzumira.

-Ukoliko želite da se hranite zdravo, da živite zdravim životom, onda morate i da doprinesete da se očuva životna sredina,- rekla je Birgita Tenander.

Učesnike konferencije u ime domaćina pozdravio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji se zahvalio vladi Švedske, ambasadi i agenciji SIDA za dosadašnju saradnju i pomoći koju su pružili u zaštiti životne sredine u Čajetini.

U oblasti očuvanja životne sredine Opština Čajetina je pozitivna iskustva skandinavskih zemalja, pre svega, Švedske i Norveške, koristila, prepisala i potpuno primenila. Sada, posle deset godina, ubiramo plodove ovog rada,- rekao je Stamatović.

U okviru konferencije o svojim iskustvima govorili su i preduzetnici iz Srbije, a nekoliko proizvođača iz zlatiborskih sela izložilo je svoje proizvode, razne vrste sireva, ajvar, med.

- Advertisement -