Tradicionalno tokom oktobra brojne ustanove i organizacije realizuju aktivnosti kao znak podrške i brige o starima. Od 2011. godine u okviru Centra za socijalni rad Užice funkcioniše domsko odeljenje za odrasle i starija lica na Zabučju. U ovom odeljenju pružaju se usluge stanovanja, ishrane, nege, primarne zdravstvene zaštite, kao i usluge socijalnog rada, kulturno-zabavne, rekreativne i druge aktivnosti u zavisnosti od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika.

Kapacitet domskog odeljenja je 80 korisnika i trenutno je popunjen, a postoji i lista čekanja koja se popunjava po prioritetima.

U ovom odeljenju obeležen je i Međunarodni dan starih a prvi put su ove godine zainteresovani korisnici učestvovali u kulturno-zabavnom programu.


Važno je da kvalitet života starijih bude što bolji, a zaposleni u domskom odeljenju svakodnevno se trude da im izađu u susret. Ovde dolaze i socijalni partneri što korisnicima mnogo znači kada vide da neko brine o njima i da nisu sami,– izjavila je Ana Urošević, direktorka užičkog Centra za socijalni rad.

Za svakog korisnika je važno da se oseća kao kod svoje kuće o čemu brinu zaposleni ove ustanove.


Njihove živote ispunjavamo različitim aktivnostima, imamo radnu terapiju, biblioteku, kako bi vreme proveli na što bolji način. Kao i većini starijih osoba potrebna im je lepa reč i pažnja koja im mnogo znači, -rekla je Ines Terzić, upravnica domskog odeljenja na Zabučju.

U okviru kulturno-zabavnog programa korisnici su recitovali, pevali i glumili a za posetioce su pripremili i izložbu rukotvorina. Kako najavljuju iz Centra za socijalni rad biće organizovano još manifestacija za stare.

- Advertisement -