Parlament privrednika Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga održao je sednicu u proširenom sastavu na temu “Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“. Ovo je aktivnost koja se sprovodi u okviru realizacije druge faze programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji Privredna komora Srbije realizuje zajedno sa Ministarstvom pravde, Ministarstvom privrede, Međunarodnom finansijskm korporacijom – članicom Grupe Svetske banke, a uz podršku Vlade Švajcarske.

O tome kako da preduzeće ostane vitalno, zdravo, kako da izbegne probleme, kako da ne dođe u situaciju da sprovodi medijaciju, restrukturiranje ili da ide u stečaj, na skupu u Užicu u RPK Zlatiborskog upravnog okruga govorio je prof. dr Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije.

Da preduzeće ne bi došlo u bilo koju od ovih situacija, menadžeri moraju biti projektivni i dobro da donose poslovne odluke, moraju da prate simptome krize i da blagovremeno reaguju. Ako se čak kriza i desi, to nije kraj, neuspeh preduzeća. Istorija mnogih privrednih subjekata govori da posle krize neka preduzeća postaju još jača, ali je neophodno upravljati krizom i pravilno donositi odluke da bi se uzroci otklonili,- izjavio je prof. dr Dejan Erić i naglasio da je ipak bolje sprečiti svaku kriznu situaciju u preduzeću, nego je kasnije rešavati. Po rečima prof. Erića u Srbiji je skoro oko 40.000 preduzeća u blokadi, a to je ozbiljan simptom da u preduzeću nešto nije uredu.

Ozbiljan privrednik neće dozvoliti da dođe u blokadu koja znači da neke obaveze nije u stanju da servisira. Zato je naša ideja da pokušamo da privrednike pripremamo da anticipiraju moguće probleme i da ne dođu u situaciju da budu blokirani. Kada si blokiran onda je manevarski prostor mnogo manji,- kaže Erić.

Direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, Ana Lapčević, kazala je da je na kraju prošle godine od ukupno oko 15.000 privrednih društava u Zlatiborskom okrugu, 60 bilo u stečajnom postupku, a oko 300 u postupku likvidacije.

Privredna komora Srbije je po svojoj određenoj metodologiji targetirala još oko 40 kompanija koje pokazuju prve znake oslabljene vitalnosti. Naš plan je da kako članove Parlamente, tako i ostale zainteresovane privrednike upoznamo sa tim kako što pre da uoče znake opadanja vitalnosti svojih kompanija i da što pre preduzmu mere kojima će na najoptimalniji način rešiti te probleme,- rekla je Ana Lapčević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je prisustvovao sastanku izjavio je da se Užičani ponose svojom privredom koja je u mnogo čemu iznad srpskog proseka. Po rečima Petkovića Gradska uprava ima izvanrednu saradnju sa privrednicima i daje punu podršku ovom programu, jer će on sigurno pomoći da užička privreda bude još uspešnija.

Skupu u RPK prisustvovali su i u njegovom radu učestvovali i Božana Jakišić iz Privredne komore Srbije, Zorica Brajović, predsednik Privrednog suda u Užicu, sudija Ljiljana Matić iz Privrednog suda u Beogradu.

- Advertisement -