Na zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na groblje bi valjalo odneti vino i žito, a potom upaliti sveće za pokojnike. Ako nije moguće otići do grobova pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

U svim krajevima Srbije na zadušnice se izlazi na groblje, uz paljenje sveća za pokojnike. U užičkom kraju je običaj da se na groblje izlazi i petkom uoči zadušnica. Prema narodnim običajima na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi. Ponudama se služe svi, čak i nepoznata lica koja priđu grobu, inače njihovo odbijanje ili teranje smatra se velikim grehom i uvredom mrtvih.

Manastir Rača kod Bajine Bašte (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. Zimske zadušnice su 6. marta, letnje 19. juna, Miholjske 9. oktobra i Mitrovske, jesenje 6. novembra. 

O zadušnicama detaljnije na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Vanredni autobuski polasci za zadušnice

Javno preduzeće „Užice razvoj“ obaveštava građane, korisnike javnog gradskog i prigradskog prevoza da će na dan Velikih (zimskih) zadušnica, u subotu 06. marta biti aktivirani polasci na vanrednoj liniji 6: Duboki Potok – Sarića Osoje u sledećim terminima:

Polasci (Duboki Potok):

10:00      10:30     11:00     11:30     12:00     12:30     13:00     13:30     14:00     14:30     15:00

Zbog zadušnica više autobuskih polazaka (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Iz JP „Užice razvoj“ navode da će u autobusima koji saobraćaju na vanrednoj liniji važiti legitimacije za besplatan prevoz.

Cena pojedinačne karte na toj liniji je 50 dinara.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -