Velike zadušnice se obeležavaju u petak i subotu, prema tradiciji pravoslavni hrišćani obilaze grobove, pale sveće i daju pomen svojim preminulim. Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje.

Zadušnice su dan posvećen upokojenim, u crkvama se služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na groblje bi valjalo odneti vino i žito, a potom upaliti sveće za pokojnike.

U svim krajevima Srbije na zadušnice se izlazi na groblje, uz paljenje sveća za pokojnike. U užičkom kraju je običaj i da se na groblje izlazi petkom uoči Zadušnica.

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. Zimske zadušnice su 6. marta, letnje 19. juna, Miholjske 9. oktobra i Mitrovske, jesenje 6. novembra. 

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene.

Velike zadušnice i narodni običaji

Prema narodnim običajima na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi. Ponudama se služe svi, čak i nepoznata lica koja priđu grobu, inače njihovo odbijanje ili teranje smatra se velikim grehom i uvredom mrtvih.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Velike Zadušnice i apel da se koristi javni prevoz do groblja

Povodom Zadušnica  iz JKP “Bioktoš” apel na građane da u petak, i u subotu,  koriste javni, a ne sopstveni prevoz do groblja Sarića Osoje i Dovarje.

Na građane se apeluje da koristi javni preveoz u cilju izbegavanja saobraćajne gužve, saopšteno je iz JKP “Bioktoš” Užice.

Crkva u Dobrunu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -