Kvalitet vazduha u Užicu je opasan pokazala su merenja ZZJZ Užice. Savetuje se osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijim osobama i deci da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje  aktivnosti.

Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje kvalitet vazduha na mernom mestu u Sevojnu je vrlo nezdrav.

Foto: ZZJZ

Najnoviji podaci sajta Er vižual, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na osmo mesto najzagađenijih velikih gradova, a indeks zagađenosti vazduha veoma je visok u Valjevu i Kosjeriću, piše dnevna štampa.

Beograd je jutros osmi najzagađeniji grad u svetu i drugi u Evropi, iza Sarajeva. I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica.

Visoka zagađenost i u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu, piše RTS. U ovim gradovima kvalitet vazduha je u kategoriji „opasan“, odnosno „vrlo nezdrav“.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično – vazduh je „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

- Advertisement -