Ukupna površina centra je 422 metra kvadratna, a ukupna vrednost investicije je oko 51 milion dinara od čega je Ministarstvo zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 46 miliona dinara, a Grad Užice uložio je pet miliona dinara za nabavku opreme i isto toliko za parterno uređenje. Do sada je prijavljeno16 korisnika, a ukupno je opremljeno 25 mesta, mada u njemu može da radi i 50 pojedinca koji donesu svoju opremu.

U prvoj godini korisnici, pre svega početničke inovacione kompanije imaju brojne povoljnosti, oslobođeni su plaćanja zakupa prostora, neće imati troškove za administrativne poslove, a biće podržani u sprovođenju marketinških aktivnosti kao i u iznalaženju povoljnih kredita ili iznalaženju partnera u realizaciji svoje ideje. 

Ministar Nenad Popović u razgovoru sa Petrom Vukovićem (Foto: UM)

Ovom prilikom ministar Nenad Popović je rekao da je ovo prvi inovacioni startap centar u užičkom kraju, opremljen je najmodernijom opremom i Vlada Republike Srbije će preko resornog Ministarstva podržati sve programe svima koji u njemu otvore svoju startap početničku kompaniju.

– Inženjerski potencijal i inovaciono znanje koje u Užicu postoji, imaće priliku da se ovde u startap inovacionom centru promoviše i da dobije mentorsku podršku. Deca koja žele ovde da razviju svoju ideju, od Vlade Republike Srbije i od Grada Užica dobijaju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije ali i iz inostranstva kako bi tu  ideju pretočili u proizvod koji će imati prođu i na srpskom, ali i na evropskom i svetskom tržištu,- istakao je Popović.

Po njegovim rečima kompanije koje su proteklih godina širom Srbiji osnivali mladi inovatori sada vrede od nekoliko desetina pa čak i do nekoliko stotina miliona dolara.

U razgovoru sa novinarima

– Inovacije, informacione tehnologije i sve što je vezano sa digitalizacijom, jeste budućnost Srbije, – istakao je ministar Popović. Informacione tehnologije i inovacije učestvuju danas u Srbiji, po rečima ministra Popovića učestvuju u bruto domaćem proizvodu blizu deset procenata uz stalnu tendenciju daljeg napretka.

Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ rekao je da je Regionalni inovacioni startap centar postao deo mreže od 15 inovacionih startap centara u Srbiji koji će biti međusobno povezani, ali i sa Ministarstvom a sve sa ciljem podsticaja početničkih ideja inovacionog preduzetništva i razvoja informacionih programa u užičkom kraju. Regionalni inovacioni startap centar podržaće i već registovana mala i srednja preduzeća kako bi došla do finansijskih sredstava koja su im potrebna u realizaciji sopstvenih ideja.

Grad Užice je zajedno sa RRA „Zlatibor“ na konkursu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, dobio podršku za osnivanje Regionalnog inovacionog startap centra. Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, ovom prilikom, između ostalog, rekao da mladi Užičani sada dobijaju priliku da pokažu i promovišu svoju kreativnost i inovativnost i da je komercijalizuju.

Ministar Popović sa saradnicima i užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem

Osim toga, cilj je da Regionalni inovacioni startap centar bude povezan sa razvojem visokog školstva iz oblasti informacionih tehnologija kroz zajednički nastavni program užičke Akademije strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i za to je, kako je istakao Petković namenjena zgrada pored Regionalnog inovacionog startap centra od oko dve hiljade kvadrata.

Jedan od korisnika Regionalnog inovacionog startap centra u Krčagovu je i Petar Vuković koji sa kolegom želi da se bavi komercijalnom proizvodnjom 3D štampača za potrebe industrije. Za Vukovića je veoma bitno što su prostor za rad dobili kao podršku, ali su zadovoljni što će imati podrške i u obavljanju administrativnih poslova i marketinga.

- Advertisement -