Gradonačelnici Užica Tihomir Petković i kineskog grada Harbin Sun Zhe (Sun Đžu) potisivanjem sporazuma o bratimljenju postavili su temelje buduće saradnje ova dva grada. Oblasti saradnje su turizam, poljoprivreda, privreda, kultura i obrazovanje.

Harbin je deseti po veličini kineski grad sa 11 miliona stanovnika i  glavni je grad pokrajine Hejlungđang i predstavlja politički, ekonomski, telekomunikacioni i kulturni centar severoistočne Kine. Poznat je i po čuvenom Festivalu leda koji okuplja više miliona turista.

U Užicu kineskoj delegaciji prezentovani su Aerodrom Ponikve, turistički i privredni potencijali i proizvodi. Gradonačelnik Petković istakao je da su ponuđeni uslovi za investiranje u različitim oblastima, a gradonačelnik Sun Džu da će se gradovi i ubuduće razvijati i napredovati.

Saradnja je započela sa Lindom Vong, predsednicom Ji hai grupe koja je sa donacijom od 340. 000 evra omogućila završetak vrtića na Pori.

U znak zahvalnosti vrtić nosi ime Ji hai Mama Vong a tokom obilaska mališani predškolske grupe pokazali su svoje znanje kineskog jezika. Ulica iznad vrtića sada nosi naziv Harbinska a nedaleko je i Park prijateljstva.

Početkom naredne godine u Harbinu se održava skup bratimljenih gradova a ovaj grad ih ima 35 iz 27 žemalja. I užička delegacija pozvana je da tada poseti Harbin.

Dodajmo, da pored Harbina Užice je zbratimljeno sa Kurskom iz Rusije, Veria iz Grčke, Velesom iz Makedonije, Ljutomerom iz Slovenije.

- Advertisement -